Лазаня с кайма по оригинална рецепта

05/05/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор9049293
"Обичате ли лазаня? Ето ви една сполучлива оригинална рецепта за тази неустоимо вкуна класика. Важно може да се приготви и от начинаещи кулинари!"
Приготвяне30 мин.
Готвене160 мин.
Общо190 мин.
Порции6-8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо59 039
  • Преглеждания за месеца631
  • Преглеждания за седмицата56
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5

Необходими Съставки

  • за соса
  • доматен сос - 400 мл гъст + 400 мл сос за спагети
  • доматено пюре - 100 мл
  • телешка кайма - 500 г
  • червени чушки - 1 брой
  • лук - 1 глава, голяма
  • чесън - 5 скилидки, счукан
  • захар - 2 с.л.
  • босилек - 1 с.л. сух
  • риган - 1 с.л. сух
  • магданоз - 2 с.л. пресен, накълцан
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • за лазанята
  • кори - 1 пакет за лазаня (около 12 броя)
  • яйца - 1 брой
  • сирене - 500 г рикота
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 2 с.л. пресен
  • моцарела - 1 ч.ч. сирене, настъргано
  • пармезан - 1 ч.ч., настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязаните ситно лук, чушки чесън се запържват в широк съд в сгорещена мазнина. Добавя се каймата и се бърка, докато се раздроби. Добавя се доматения сос, доматеното пюре и соса за спагети и се разбърква добре.

Сосът се овкусява със захарта, босилека, ригана, магданоза, сол и черен пипер. Оставя се да къкри на слаб котлон за около 1 час и 30 минути.

Корите за лазаня се потапят в гореща вода за около 15 минути. В голяма купа се смесват сиренето рикота, индийското орехче, магданоза и яйцето, като се разбърква добре с лъжица.

Дълбока тавичка, в която ще се реди лазанята се намазнява леко и се залиява дъното с около 1 и 1/2 ч.ч. от соса. Нарежда се първият слой кори, леко се покрива със сос и се разпределя половината от сместа със сирене рикота.

Добавя се още малко сос и се ръси с около 1/3 от настърганата моцарела. Следват пак кори и така до изчерпване на продуктите. Накрая върху последния ред кори се завършва със соса, моцарелата и настъргания пармезан.

Покрива се тавата с алуминиево фолио и лазанята с кайма се слага да се пече за около 30 минути на 180 градуса. След това, алуминиевото фолио се маха и се запича за още около 20-25 мин.
подобни рецепти тук

5 23
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Doli
Doli
23.02.2014 16:53
пълна измислица,изобщо не се прави така
3
0
KATERINA
KATERINA
21.02.2014 21:48
Какво е това варене на тези кори 15мин? Та те ще станат на каша за това време! Корите се варят само около 1-2 мин в подсолена вода и се потапят веднага в студена вода за да се спре разваряването. После се изваждат и се нареждат върху кухненска кърпа и отгоре се подсушават с друга кърпа.
5
1
ДАНИ
ДАНИ
21.02.2014 21:36
Пропуснала съм да напиша за соса болонезе. Към каймата и лука прибавяме също един морков нарязан на много ситно, скилидка чесън и целина също на ситно. Задушават се заедно с чаша червено вино, след което се прибавят доматите.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв