Охлюви с пресен лук

21/04/2017
Елена Стойчовскаот Елена СтойчовскаПомощник Готвач 1x
"Когато става дума за охлюви, средно положение няма - или се влюбвате в тях, или не сте опитали от нашите охлюви с пресен чесън "
Приготвяне120 мин.
Готвене10 мин.
Общо130 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо916
  • Преглеждания за месеца658
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Събраните охлюви се поставят в добре завързана найлонова торба, надупчена на няколко места, за да могат охлювите да дишат. Престояват поне едно денонощие, за да се почистят от стомашното съдържание. След това се изсипват в мивката и се измиват много добре.

В дълбока тенджера се наливат около 4 л. вода. Когато водата заври, се добавя 1 ч.л. сол. и 1 ч.л. сода за хляб и се изсипват и охлювите. Тенджерата се оставя без капак, тъй като се образува много пяна – обира се с решетъчна лъжица, докато спре да се образува .

След това, водата се излива, охлювите се измиват. В тенджерата се налива чиста вода и охлювите се връщат. Добавят се подправките - 1-2 дафинови листа, 2-3 счукани зърна бахар. След като водата отново заври, котлонът се намалява и оставят около час и половина да се варят на тих огън.

Охлювите се отцеждат и се оставят да се охлаждат.

Пристъпваме към изваждането на месото на охлюва. С помощта на вилица се забожда месестата част и внимателно се издърпва. Излиза целия охлюв. Разделен е на две части - едната е мускулът, който се движи (и се яде), другото е отделителната му система. Там, където червото е захваното за тялото, се изрязва и червото се изхвърля.

Ядливата част на охлюва, се измива обилно със студена вода. Излизат към 300 гр. охлюви за консумация.

Добре е да си приготвите всички продукти, тъй като зеленията много бързо „се стопява“, а и охлювите са готови за консумация, така че самото готвене ще Ви отнеме не повече от десетина минути.

Чесъна режа на жулиени. Лука и магданоза режа на ситно. Спанака режа на тънки ленти.

В тиган слагам маслото да се разтопява. Прибавям чесъна към сгорещеното масло. Разбърквам. Когато придобие златист цвят и заухае, слагам лука, разбърквам. След няколко минути, добавям и спанака. Отново разбърквам. Подправям със сос от нар, около 1 ч.л.

След още няколко минути, прибавям и охлювите. Поръсвам със сух джинджифил и сумак. Разбърквам леко.

* Ако са големи, може да ги нарежете на две-три парченца. Ако искате да се „виждат“ в ястието и са сравнително със среден размер, запазете ги цели.

Слагам виното и оставям на тих огън да къкри. Разбърквам периодично. След няколко минути, когато соса се е посгъстил, изключвам котлона, добавям сока на лимона, разбърквам леко.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар