Ароматен кекс с кафе

21/04/2017
"Всички кексове са чудесно допълнение към кафето, но в този случай кафето е нужно за приготвянето на кекса "
Приготвяне10 мин.
Готвене50 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 587
  • Преглеждания за месеца56
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • масло - 125 г
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 250 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • мляно кафе - 2 ч.л.
  • какао - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 есенция
  • корички - портокалови и лимонови корички
  • За глазурата
  • пудра захар
  • еспресо - студено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С миксер се разбива много добре омекналото масло със захарта, докато стане на пухкава смес. Едно по едно се прибавят яйцата и се разбъркват и те добре с миксера.

Добавя се млякото, ванилията и пресятото брашно. Разбърква се до хомогенна смес. Накрая се слагат портокаловите корички.

Взема се кексовата форма и се намазва и набрашнява добре. Изсипва се половината от сместа, а останалата част се размесва с кафето и какаото, след което се излива върху другата.

Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 55 минути, като от време навреме се проверява с шишче как е изпечено. Някои фурни са по-мощни и изискват по-малко време за печене.

След като кексът се изпече се остава да се охлади добре. Прави се глазура от пудра захар, разбъркана с изстинало кафе до гъста каша и се разпределя над сладкиша. Идеален!подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар