Кезе торта

24/04/2017
teodoraот teodoraНовак
"Златно правило - колкото по-дълга и подробна е рецептата, толкова по-вкусна е тортата!"
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции14
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо274
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • Основа от кексов блат
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 100 г
  • брашно - 120 г
  • краве масло - 32 г
  • прясно мляко - 40 мл
  • бакпулвер - 6 г
  • ванилия - 1 бр.
  • Кезе крем
  • извара - 200 г
  • пудра захар - 150 г
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • желатин - 25 г + 50 мл вода
  • стафиди - 100 г + вода 300 мл /светли/
  • сметана - 300 г
  • Захарен сироп
  • захар - 100 г
  • вода - 150 г
  • лимон - 1/3
  • Лимоново желе
  • вода - 400 мл
  • захар - 200 г
  • желатин - 30 г + 60 мл
  • лимонова есенция - 5 - 6 капки
  • безвредна боя - жълта
  • За намазване на блата
  • конфитюр от портокалови кори - или ягоди
  • За гарниране
  • сметана - 200 г
  • захар - 20 г
  • лимонови резени - 1 кутия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Захарен сироп:
- смесва се водата и захарта - нагряване до кипване и разтваряне на захарта;
- охлаждане до под 70 градуса, ароматизирайте и доохлаждате

2. Кексов блат:
- разделяне на яйцата на жълтъци и белтъци;
- разбиване на жълтъците с 1/3 от захарта;
- разбиване на маслото, млякото с разтворения в него бакпулвер и част от брашното;
- разбиване на белтъците на твърд сняг, прибавяне на 2/3 от захарта на части в процеса на биене и разбиването продължава до стопяването на захарта и получаване на твърд сняг;
- прибавяне жълтата смес към белтъчния сняг, внимателно разбъркване с плавни движения отгоре надолу и прибавяне на 2-3 пъти останалото брашно;
- разстелете тестото в застлания с хартия райф;
- печете при 180-160 градуса за ~ 30 мин, извадете, охладете и освободете от хартията;
- върнете блата в райфа с лицето нагоре, трампирайте със сиропа и намажете с конфитюра;

3. Приготвяне на Кезе крема
- накиснете желатина в студена вода до набъбване и втечнете на водна баня и добавете част от предвидената течна сметана;
- почистете и измийте стафидите с топла вода, подсушете, накиснете за 15 мин в рома и отцедете от рома;
- смесете изварата с пудрата захар, сока от лимона и настърганата жълта част от кората на лимона;
- разбийте до еднородност и втечнете;
- смесете сметаната, водата и прах кремижел - разбийте до трайни бразди;
- съединете сметановата смес с изварената, втечнения желатин и подготвените стафиди - разбийте до еднороден крем;
- нанесете крема върху подготвената основа веднага след приготвянето на височина - 5 мм под горния ръб - загладете повърхността и охладете до желиране на крема;

4. Пригответе желето:
- накиснете желатина в студена вода до набъбване;
- смесете водата и захарта, нагрейте до кипване;
- прибавете набъбналия желатин, бъркайте до разтопяването му - отстранете от плочата;
- оцветете, полуохладете, ароматизирайте с есенцията и охладете до полужелиране.

5. Оформете тортата:
- охладете тортата до желиране на крема;
- нанесете желето - охладете до пълно желиране, извадете от хладилника;
- освободете от райфа.

6. Дооформете и украсете тортата:
- разбийте сметаната с предвидената захар до сгъстяване;
- шприцовайте по 1 роза или ръковина от сметановия крем в края на всяко парче върху тортата;
- нанесете върху крема лимонова резенка, срязана по вертикален начин.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар