Козунаци с ядки и шоколад

22/04/2017
Лилия Цачева/Lipodve
отЛилия Цачева/LipodveЧирак7545481
"Отрано да се приготвите за празника - ето я и нашата любима рецепта за козунаци "
Приготвяне120 мин.
Готвене45 мин.
Общо165 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо385
  • Преглеждания за месеца181
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Яйцата се разбиват заедно със захарта, солта, ванилията, уискито и кората от цитрусите, до побеляване.

Загрейте леко млякото и изсипете маята заедно с 1-2 щипки захар и оставете настрана за около 10 минути да шупне.

Изсипваме разбитите яйца и млякото с маята в кладенчето. Замесвате тесто, към което малко по малко прибавяте разтопеното и леко охладено масло, докато напълно се поеме и тестото стане пухкаво и еластично.

Покривате с кърпа и оставяте настрана да втасва, докато удвои обема си.

През това време приготвяте плънката - нарежете шоколада и част от ядките (толкова, че да ви останат и малко за декорация отгоре) на ситно и ги смесете.

След като тестото втаса оформете козунаците така както ви харесва. Аз разточвам на кръг, слагам плънка, навивам на руло, усуквам и слагам в намазнена тавичка. Забождам малко ядки и оставям пак да втасват.

Ако решите може да поръсите със захар и да намажете козунаците с жълтък разбит с малко прясно мляко, аз лично ги предпочитам не намазани.

След като втасат и втория път ги слагате да се пекат в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато придобият златен загар и клечка за зъби излиза суха.

Оставете да се охладят и съхранявайте в плик или кутия, а може и увити в стреч фолио.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Лилия Цачева/Lipodve
Супер, благодаря! И на мен това ми е любимия козунак! :)
0
0
Александра
Александра
05.04.2018 18:17
Страхотен козунак! Облизахме си пръстите! :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв