Козунаци с ядки и шоколад

22/04/2017
"Отрано да се приготвите за празника - ето я и нашата любима рецепта за козунаци "
Приготвяне120 мин.
Готвене45 мин.
Общо165 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо73
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Яйцата се разбиват заедно със захарта, солта, ванилията, уискито и кората от цитрусите, до побеляване.

Загрейте леко млякото и изсипете маята заедно с 1-2 щипки захар и оставете настрана за около 10 минути да шупне.

Изсипваме разбитите яйца и млякото с маята в кладенчето. Замесвате тесто, към което малко по малко прибавяте разтопеното и леко охладено масло, докато напълно се поеме и тестото стане пухкаво и еластично.

Покривате с кърпа и оставяте настрана да втасва, докато удвои обема си.

През това време приготвяте плънката - нарежете шоколада и част от ядките (толкова, че да ви останат и малко за декорация отгоре) на ситно и ги смесете.

След като тестото втаса оформете козунаците така както ви харесва. Аз разточвам на кръг, слагам плънка, навивам на руло, усуквам и слагам в намазнена тавичка. Забождам малко ядки и оставям пак да втасват.

Ако решите може да поръсите със захар и да намажете козунаците с жълтък разбит с малко прясно мляко, аз лично ги предпочитам не намазани.

След като втасат и втория път ги слагате да се пекат в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато придобият златен загар и клечка за зъби излиза суха.

Оставете да се охладят и съхранявайте в плик или кутия, а може и увити в стреч фолио.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар