Козунак на конци без месене

24/04/2017
gab4inkoот gab4inkoНовак
"А казват, че приготвянето на козунаци е трудна работа Не и с тази рецепта "
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо550
  • Преглеждания за месеца73
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • яйца - 3
  • захар - 150 г кристална
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 80 мл
  • суха мая - 1 пак от 7 г
  • брашно - 700 г може да поеме и повече
  • ванилия - 2
  • лимон - кората на един
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата открих в интернет. За приготвянето използвах изцяло помощта на миксера.

Първо активирах маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно.

Разтворих захарта в топлото мляко, докато се стопят кристалчетата, и разбърках яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавих половината олио.

Към пресятото брашното изсипах яйцата с ванилията, кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая.

Започнах с голямото разбиване с бъркалките за тесто на миксера, така се вкарва въздух в самия козунак и няма нужда да се бие по 100 пъти. Бъркате, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка.

Продължаваме да добавяме малко по малко и останалото олио, като продължаваме омесването пак с помощта на миксера. Докато разбиваме, се виждат конци в тестото. Тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.

Готовото тесто изсипвам на мазен плот и с мазни ръце го сгъвам няколко пъти. Слагам в купа и оставям да втаса, докато си удвои обема. Вадя го и пак го разстилам, мажа с олио и го нагъвам няколко пъти, пак го оставям да втаса.

След като е втасало втория път, е време да го оформите. Важно е да втаса 2 пъти - така става пухкав и мек.

Плете плитка или усуквате, въпрос на въображение.

Оставяте да втаса и мажете с яйце и поръсвате със захар (също става и само с навлажнена захар - въпросът е да залепне за козунака).

Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час, но това зависи от дебелината.

Приготвянето е много лесно, но е по-дълго като технологичен процес, защото втасва 2 пъти и с печенето общо стават 3. От първият път се получи много сполучливо, а казват че правенето на козунаци е трудно.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар