Пиян кокосов козунак

24/04/2017
"Прекрасен козунак със силен аромат на кокос, който се къса на конци, както го правят само най-вкусните козунаци "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо151
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг, бяло + 1 до 2 с.л. брашно
  • кокосова захар - 350 г
  • мая - 1 пакетче от 11 г, суха
  • яйца - 6 бр. L
  • лимон - 1/2 бр. свеж сок
  • ром - 2 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета, суха
  • кокосово мляко - 220 мл
  • кокосово масло - 350 г
  • бадеми - белени за украса
  • жълтък - с малко капки олио за намазване
  • ПЛЪНКА
  • дулсе де лече - около 1/2 бурканче
  • кокосови стърготини
  • стафиди - напоени в ром
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 165 градуса.
Кейкови форми, добре намаслени с масло.
Може да се работи в миксер или да се измеси на ръка.

Предварително се поставят стафидите в достатъчно ром да отлежат 2 дни. Подсушават се, въпреки че те вече са сухи, защото са "изпили" рома.

1. Кокосовото масло се разтопява на водна баня на слаб огън. След разтопяването силно прилича на вода, но е с друг състав, разбира се.

2. Консервата кокосово мляко, преди да се използва, се разбърква с лъжица, докато се превърне в мляко и се слага на водна баня до приятна температура. Сваля се от огъня.

3. Продуктите са със стайна температура.

В купата на миксера се разбиват яйцата и се добавя на три пъти кокосовата захар и лим. сок. Разбива се до смесване. Прибавя се ром, ванилията, кокосовото мляко. Разбърква се на слаба степен. Брашното се пресява, добавя се сухата мая към него, разбърква се и на три пъти се добавя към яйчената смес. Оставя се на слаба скорост на миксера, докато се получи еднородно тесто.

Много бавно лъжица по лъжица се добавя кокосовата мазнина. Тестото е силно лепкаво. Мазнината се поема много бавно, тестото става хлъзгаво, но при повече размесване започва да се приема мазнината. Това отнема около 30-45 мин.

По принцип това тесто остава меко, лепнещо и тежко, но повече брашно не се добавя. За разлика от другите теста за козунак това е с тъмен карамелен цвят, което се получава от кокосовата захар, и тестото повече прилича на хлебно и трудно се забелязват конците, които трябва да са в един козунак.

След като се измеси с маслото, се оставя да втаса в леко намаслена купа. Втасването е бавно заради тежестта от кокосовото масло и е около 2 часа. Не се вдига много. След това на плот се разделя на три-четири топки. Ако все още лепи по плота, се удря върху него повече пъти и така ще се превърне в пухкаво тесто.

Всяка топка с ръце се оформя на правоъгълник и се поставя плънка по желание от Дулсе де Лече, разбъркано с кокосови стърготини до гъста паста, или стафиди отново с кокосови стърготини. Завива се на руло и се оформят плитки по желание. Отново се поставя да втаса за около 40-50 мин.

Намазва се с жълтък, поставят се обелени бадеми и се поръсва с кристална бяла захар.

Пече се на 165 градуса за около 40 мин или до суха клечка.

Източник: приятел, Таря

Забележка: Прекрасен козунак със силен аромат на кокос. Тъй като се измесва продължително време, след изпичането му се оформят силно конци, които са характерни за всеки козунак.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар