Бърз сач с месо и зеленчуци

24/04/2017
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф777447625
"Кой е казал, че хубавите работи задължително стават бавно? Ето го и вкусното доказателство, че понякога бързата работа е вкусна вечеря за цялото семейство "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо19 071
  • Преглеждания за месеца822
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

  • месо - 600 г свинско, пилешко или смес от двете
  • лук - 1 глава голяма
  • тиквички - 2 бр. малки и крехки
  • гъби пресни - 200 г
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 6 бр. пресни и малки по размер
  • олио - за пържене
  • сол - на вкус
  • соев сос - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • кашкавал - за поръсване на месото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да направите сача по бързо, ще ви е нужен оребрен грил тиган или обикновен тефлонен тиган.

Нарежете месото на тънки пържолки или малки кубчета, изплакнете го и подсушете, сипете соевия сос и поръсете с черен пипер на вкус, оставете настрани за не по-малко от 30 минути.

Нарежете зеленчука поотделно, лука - на полумесеци, обелете на тънко тиквичките и ги нарежете на филийки, морковите нарежете на тънки ивици, а гъбите - на четири парчета.

В тенджера с вода, оцет и сол поставете гъбите и ги сварете за 5 минути, прецедете и изхвърлете водата, а гъбите оставете настрани.

В тигана налейте малко олио и поставете да се нагрее добре, добавете месото и запържвате от всички страни да се запечата, така месото става сочно. Намалете огъня и налейте 1 к.ч. вода (бяло вино) и гответе, като периодично разбърквате.

Когато месото остане на мазнина, добавете малка част от нарязания лук и гъбите и запържете за кратко. Тук е моментът да кажа, че зеленчукът ви трябва да изгледа изпечен, но трябва да е хрупкав, този момент е нужно да се улови, не трябва да е мек зеленчукът.

Премахнете готовото месо, гъби и лук от тигана и го поставете в средата на намазания с олио студен сач като купчинка. Продължете с печенето на зеленчука в тигана, ако е нужно добавете малко олио и първо запичате лука (както казах и изпечен вид и хрупкав), поставете готовия лук в купа - в нея ще събирате всичкия изпечен зеленчук, продължете с тиквичките и морковите, посолете ги на вкус, и ги поставете в сача в кръг около месото.

Обелете картофките и нарежете на ивици за пържене, налейте повечко олио в тигана и ги изпържете до готовност, поставете ги в отделна купа и ги посолете на вкус. Разпределете ги в кръг около зеленчука. Поставете сача в студена фурна и включете фурната на 180 градуса, след като продуктите в сача започнат да се затоплят (шумолят), настържете кашкавала само върху месото в средата и запичате до омекване на кашкавала. Поръсете готовото ястие на сач със ситно нарязан магданоз или пера от пресен лук, сервирайте.

Можете да запържите отделно яйца на очи и да ги подредите отгоре, или нарязани на филийки домати - според предпочитанията ви за по-богат сач.

Ние го харесваме с прясна салата отделно.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар