Ароматно мляко с жасминов ориз

24/04/2017
Мими А.от Мими А.Чирак
"Мислите си, че това е просто мляко с ориз? Това е все едно да кажете, че Джокондата е просто картина "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо49
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • ориз - 200 г Жасмин
  • вода - 620 мл
  • захар - 100 г
  • разбита сметана - 80 мл
  • дафинов лист - 2 бр.
  • кокосово мляко - 700 мл
  • сол - 1 щипка
  • лимонена кора - 1 ч.л. настъргана
  • ванилия - 1 ч.л.
  • пудра захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сипваме водата и ориза. Слагаме на котлона и загряваме на умерен огън. Добавяме след 5 минути солта и дафиновите листа. Увеличаваме температурата и когато кипне, варим така 2-3 минути и намаляваме котлона до слаб огън. Затваряме капака на тенджерата и варим около 10 минути. Сваляме тенджерата от котлона и я оставяме със затворен капак 5 минути.

След това добавяме кокосовото мляко и захарта и връщаме тенджерата на котлона. Оставяме да ври около 5 минути, като от време на време разбъркваме. Трябва да се получи гъста кремообразна смес, като оризът трябва да е много добре сварен и трябва да е мек. Ако не е така, добавете още малко вода и го доварете, докато омекне.

Прехвърляме сварения ориз в голяма купа и към него добавяме настърганата лимонена кора и ванилията.

Покриваме ориза и го прибираме в хладилник за 1 нощ. Все още не трябва да се изважда дафиновият лист.

Поставяме една празна купа и бъркачките на миксера в хладилника за 20 минути. Изваждаме ги и в купата, с помощта на студените бъркалки разбиваме сметаната и пудрата захар до получаване на много стегнат сметанов крем.

Изваждаме ориза от хладилника и отстраняваме дафиновите листа.
Добавяме сметановия крем към ориза.

Разпределяме ориза в купички. Аранжираме по желание. Добре е да се сервира добре охладен.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар