Ориенталско гювече

24/04/2017
Sevdalina Irikovaот Sevdalina IrikovaЧирак
"Гювече като от ориенталска приказка - със завладяващ вкус и аромат "
Приготвяне30 мин.
Готвене55 мин.
Общо85 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо702
  • Преглеждания за месеца298
  • Преглеждания за седмицата45
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В ориенталската кухня често се използва булгурът, който се замества с ориза.

По принцип ястието се готви и с патладжан, но вие можете да замените с тиквички.

Изливаме месния бульон в тенджера и оставяме да заври. Към него добавяме булгура и го накисваме за около 30 минути.

Междувременно нарязваме тиквичките на кубчета, посоляваме и ги оставяме в гевгир, за да се отцедят.

В друг съд загряваме 2 с.л. зехтин и задушаваме лука, който сме нарязали на ситно. Добавяме пресования чесън и каймата, като разбъркваме, докато месото промени цвета си. Прибавяме подправките - кимиона, черния пипер и канелата, като запържваме още 2-3 минути. Слагаме булгура да заври, намаляваме котлона, похлупваме и оставяме да се задуши 15 минути. Размесваме го с каймата.

Изцедените и подсушени тиквички ги запържваме в останалия зехтин до златисто.

Загряваме фурната на 200 и приготвяме 4 гювечета.

Във всяко от тях подреждаме на дъното част от каймата с булгура, която покриваме с пласт от тиквичките.

Разстиламе втори пласт от каймата и заливаме с доматите. Запичаме на фурната около 30-40 минути. Към всяко гювече чукваме по едно яйце и връщаме отново за 5 минути.

Ястието може да се приготви в голям глинен гювеч, гарнирано с кориандър или магданоз и топла питка.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар