Ориенталско гювече

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Ориенталско гювече
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
24/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Гювече като от ориенталска приказка - със завладяващ вкус и аромат"

Необходими Продукти

  • бульон - 400 мл месен
  • булгур - 120 г
  • тиквички - 400 г
  • кромид лук - 1 бр.
  • агнешка кайма - 400 г
  • домати - 400 г консервирани
  • зехтин - 6 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • чесън - 2 бр. скилидки
  • канела - 1 ч.л. на прах
  • кимион - 1 к.л.на прах
  • черен пипер на вкус
  • червен пипер - лютив за поръсване
  • кориандър - нарязан или магданоз за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В ориенталската кухня често се използва булгурът, който се замества с ориза.

По принцип ястието се готви и с патладжан, но вие можете да замените с тиквички.

Изливаме месния бульон в тенджера и оставяме да заври. Към него добавяме булгура и го накисваме за около 30 минути.

Междувременно нарязваме тиквичките на кубчета, посоляваме и ги оставяме в гевгир, за да се отцедят.

В друг съд загряваме 2 с.л. зехтин и задушаваме лука, който сме нарязали на ситно. Добавяме пресования чесън и каймата, като разбъркваме, докато месото промени цвета си. Прибавяме подправките - кимиона, черния пипер и канелата, като запържваме още 2-3 минути. Слагаме булгура да заври, намаляваме котлона, похлупваме и оставяме да се задуши 15 минути. Размесваме го с каймата.

Изцедените и подсушени тиквички ги запържваме в останалия зехтин до златисто.

Загряваме фурната на 200 и приготвяме 4 гювечета.

Във всяко от тях подреждаме на дъното част от каймата с булгура, която покриваме с пласт от тиквичките.

Разстиламе втори пласт от каймата и заливаме с доматите. Запичаме на фурната около 30-40 минути. Към всяко гювече чукваме по едно яйце и връщаме отново за 5 минути.

Ястието може да се приготви в голям глинен гювеч, гарнирано с кориандър или магданоз и топла питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: