Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелена баница по Царевски

Зелена баница по Царевски

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Зелена баница по Царевски
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 6
24/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Тефтерът на баба е истинска съкровищница с рецепти, затова често-често го отваряме. А това е поредният шедьовър със зелена плънка"

Необходими Продукти

  • коприва - 500 г
  • лапад - 700 г
  • зелен лук - 3 връзки
  • джоджен - 1 голяма връзка пресен
  • олио - 1/2 к. ч.
  • кори за баница - 1 пакет Фамилия
  • яйца - 5 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме зелените продукти.

Лукът нарязваме на ситно, като първо изсипваме бялата част в по-дълбока тенджера. Задушаваме го в мазнината, след което прибавяме зелената част от растението заедно с нарязаните на едро лапад и коприва. Оставяме на бавен огън без капак и при продължително разбъркване, докато се изпари водата и остане на мазнина. Посоляваме на вкус и добавяме джоджена, нарязан на ситно.

След като плънката изстине, в отделен съд разбиваме едно по едно яйцата и ги прибавяме към задушената смес. Плънката ни е готова.

В правоъгълна тава постиламе хартия за печене, която леко намасляваме. Вземаме по две от корите, разстиламе от сместа, прищипваме в края, за да не изтече плънката, и завиваме на руло.

Така нареждаме пуричките една до друга /при мен 8 бр./. С последната кора покривам вместо с фолио. Пека в умерена фурна на 180 градуса до зачервяване. След като я изкарате от фурната, я поръсвате с прясно мляко.

Покривате с кърпа, за да омекне и да се задуши.

По желание можете да добавите и сирене. Аз следвам рецептата от моята баба, която често я приготвяше напролет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: