Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Карамел»Крем карамел с лавандула

Крем карамел с лавандула

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Крем карамел с лавандула
Снимка: Ilaria
1 / 6
26/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Крем карамел с нежен аромат на лавандула - ще се влюбите в тази кулинарна импровизация"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. М размер
  • захар - 200 - 250 мл
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - около 150 г за карамела
  • лавандула - около 10 стръкчета сушена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тази рецепта няма нищо кой знае колко различно от класическия крем карамел, но идеята да добавите малко сушена лавандула в десерта лично аз намирам за много добра.

Започнете със загряването на млякото - смесете го със захарта и сушените стръкове лавандула. Сложете да заври, разбъркайте на няколко пъти, след което го оставете да се охлади - да не е горещо.

Важно е да се отбележи, че ако не искате ароматът на лавандула да се усеща силно, може би е добре да намалите количеството ѝ.

През това време разбийте в подходящ съд яйцата много добре.

Прецедете прясното мляко, за да отстраните билката и евентуалните остатъци от нея.

Добавете към разбитите яйца на тънка струйка подсладеното и ароматизирано прясно мляко при непрекъснато разбиване.

Карамелизирайте посоченото количество захар за карамела с 1 с.л. вода - направете светъл карамел, който се разпределя на равни количества в купички за крем карамел. Количеството на карамела може да варира според вкуса ви - повече или по-малко.

Разпределете млечно-яйчната смес в чашките /по желание отново може да прецедите/. Прехвърлете ги в дълбока тава и долейте студена вода до средата им.

Сложете крем карамела да се пече на около 130-140 градуса за около 70 минути.

Готовият крем карамел се оставя да изстине и се обръща в чинийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Божествен ароматен привкус, обичам тази рецепта!
26.04.2017 10:00