Оригинален хляб Чабата

26/04/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач36962627481
"След дълго кулинарно търсене открихме оригиналната рецепта за Чиабата и нямаме търпение да я опитате и оцените "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 240
  • Преглеждания за месеца154
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г бяло
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 2 ч.л. суха
  • вода - 490 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 220 градуса;
Купичка с вода на дъното на фурната за през цялото изпичане на хляба + спрей с вода;
Плоска тава с хартия за печене.

Работи се с миксер или с лъжица, защото тестото е силно хидратирано и е изключително лепкаво. Аз го работих в миксер. В купата на миксера се слагат брашното и маята. Разбъркват се. Добавя се солта и се разбърква на бавни обороти на миксера, като се добавя и водата на струйка или на 3-4 пъти, по този начин се възпрепятства изкачването му по бъркалките.

Замесва се тесто, което е силно лепкаво, не се добавя повече брашно. Усилва се скоростта на миксера, за да се образува топка тесто, което да се отлепи от стените му, за около 7 минути разбъркване.

Сваля се от миксера, поставя се, по-скоро се излива в леко намаслена дълбока купа и се оставя да втаса за около 1 1/2 -2 часа на топло, покрито с фолио. Температурата за втасване е около 70-75 градуса. След като е полувтасало, отново с намокрени ръце с вода се хваща от страничен край и се прехвърля върху горен такъв, захлупва се.

Същото се прави и от другата страна. По този начин се разпределя най-добре температурата в тестото и освен това се освобождава от газовете, които се образуват в него, а това е въглероден двуокис, който се отделя при разграждането на захари и мазнини с кислород. Купата трябва да се изпълни с тесто. Изважда се или по-скоро се излива върху набрашнен плот.

Тестото е точно като живо, копринено, не се подава на точно оформяне. Набрашнява се и отгоре. За да не лепи по ръцете, те се топят във вода и направо с металната шпатула - стъргалка се дели на две части. С набрашнена отново стъргалка се оформя на правоъгълни хлебчета и пак с нея се оформя във формата на Чабата.

Тестото продължава да е силно лепкаво и трудно се оформя, но е изпълнено с мехури, което говори за добро втасване. С помощта на две шпатули се пренася върху тавата. С длани или пръсти се натиска, потупва се отгоре тестото на няколко места, небрежно. Оставя се да втаса, докато се затопли фурната на 220 градуса с купичката вода.

Преди да се сложи да се пече се напръскват със спрей с вода стените и се поставя хлябът. След 30 секунди отново се напръскват с вода стените на фурната и отново през 30 секунди, или общо три пъти. Пече се докато се получи хубав загар отгоре, за около 40 минути. Охлажда се върху решетка.

Източник: Jennifer Menke

Забележка: Пускала съм рецепта за Чабата и не бях доволна от резултата. Отново разглеждах всякакви рецепти, докато най-накрая открих тази превъзходна рецепта за оригинален хляб Чабата. Направата му е повече от лесна и най-важното този хляб не се измесва с ръце, защото хидратацията довежда тестото да е по-близко до гъсто кейково, но точно на това се дължат огромните шупли, които са силно характерни за този вид хляб.

По принцип този вид хляб, а и не само този, се пекат на каменна плоча, но все още не мога да намеря подходящата. Плочата се вкарва върху решетката и фурната се включва, а тестото направо се хвърля върху нагорещената плоча.

Прекрасен хляб се получи и без каменна плоча. Към него не е необходимо нищо друго, освен купичка с хубав зехтин и удоволствието е пълно от аромат на току що изпечен хубав хляб и аромат на зехтин със сушени домати.подобни рецепти тук

5 16
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Mani Ivanov
Mani Ivanov
08.09.2017 11:06
Няма проблем,ето и оригинала на испански,италиански как се прави хляба /извинявай забележката ми беше неуместна,по важна е рацептата//.........
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Данче, качвам още няколко снимки на този хляб Чабата. Разкошен е и ти го знаеш. Само да ти споделя, че съм го завъртяла с една голяма дървена лъжица в началото за да събера брашното, не съм го слагала в миксера, после с широката шпатула го прехвърлях за малко време от ляво на дясно и го оставих да втасва. Когато е наполовина втасал отново с шпатулата започнах да го прехвърлям /захлупвам и изтеглям от външната страна към вътрешната. Той спадна, разбира се и го оставих отново да втасва, и така до 5 пъти. Накрая го оформих върху много брашно с две шпатули, защото тестото е изключително лепкаво, да не кажа че е точно като желе и го хвърлих във фурната в купичка вода. Споделям го с теб, защото си имахме наш си разговор. Поздрав!
1
0
marcheva14  Мария Симеоно
Мани Иванов, може би имаш основание за изписването и съответно за произношението на "Чабата". Била съм и в двете страни, Испания и Италия, като турист разбира се, и на двете места ми е звучал близко в общи линии. Не владея и двата езика, владея много добре друг чужд език. Нямам претенции относно твоята забележка, може би си прав, но по-важното е в този случай ,че е аз си намерих "моята " си рецепта за този тъй вкусен хляб. Вчера пак го направих и е с повече от прекрасен резултата. Това е важното за мен. Приготвянето му е изключително лесно, разбъркваш с една лъжица/миксер оставяш да се вдигне и печеш. За съжаление много съм изписала като рецепта, но исках да я представя точно така както се прави, може би това повече плаши, като работа, но в действителност не е така. Вчера го оставих на най-топлото място в кухнята и го зарязах сам да си се оправя и той взе че си стана така прекрасен, както съм и споделила. Не ми беше удобно отново да пускам снимки и да товаря рецептата, защото вече го има на яве, но трябва да ти кажа, че се бяха получили още по големи вътрешни шупли, което и се търси.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв