Хрупкави картофени кюфтета на фурна

26/04/2017
Shamsina
отShamsinaЧирак3211622
"Забравете за пърженето, ще ви приготвим най-вкусните и хрупкави картофени кюфтенца А вие ще почерпите с бира "
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 972
  • Преглеждания за месеца864
  • Преглеждания за седмицата402
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • картофи – около 1 кг
  • лук – 1 глава (малка)
  • масло – 20 г (меко)
  • яйца – 1 бр.
  • магданоз – 3 - 4 с.л. пресен (наситнен)
  • кашкавал – 50 г
  • сол
  • черен пипер
  • сухари – 9 - 10 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета, слагаме ги да се сварят (като проверяваме с вилица от време на време).

Докато те се готвят, нарязваме на ситно главата лук, кашкавала и малкото магданоз. Приготвяме си и „галетата“, да е готова. Това става, като натрошим сухарите в купичка, хаванче или ръчна мелничка. Внимаваме да не станат „на сол“ или прекалено ситни, идеята е да има по-едри частички, които да хрупкат после.

Когато картофите са готови, прецеждаме и ги пускаме под студена вода за кратко, да се охладят (или просто изчакваме за известно време). Изсипваме ги в купа и с помощта на вилица ги намачкваме леко (внимаваме да не станат съвсем на пюре, за да се усещат все пак и парченца).

Овкусяваме със сол и черен пипер, добавяме нарязаните съставки, също разбитото яйце и мекото масло. Разбъркваме добре. Включваме фурната да загрява на 180 градуса.

За да работим бързо, си приготвяме удобна „поточна линия“, да го наречем, на плота в следната последователност – купа с хладка до топла вода, до нея купата с картофената смес, следва дълбока чинийка с натрошените сухари и накрая плоска тавичка с постлана хартия за печене.

Приготвяме кюфтетата по следния начин – топим ръце във водата, оформяме плоски кюфтенца, овалваме добре в приготвената галета (която ще полепне по мократа повърхност) и поставяме в тавичката. Продължаваме, докато не свърши сместа.

Поставяме оформените кюфтета в загрятата фурна за около 15 минутки. След това с помощта на шпатула или щипки ги обръщаме и отново запичаме за 10-15 минути. Поднасяме ги топли с млечен сос или гарнитура по избор (салата, например).подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар