Бананов кекс с пекан

26/04/2017
Tina Marina
отTina MarinaНовак5
"Един по-различен кекс, който ще ви плени "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо354
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • за тестото
  • банани - 3 презрели
  • яйцa - 1 бр.
  • масло - 1/3 ч.ч. меко
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • пекан - 1/2 ч.ч. едро нарязани + цели ядки за декорация
  • за намазване е нужно
  • мармалад от кайсии - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява на 180 градуса.

Правоъгълна тава за хляб (може да се използва кексова форма) се напръсква със спрей против залепване или се застила с хартия за печене, като хартията трябва да е добре прилепнала към тавата.

В подходяща купа с помощта на телена бъркалка се разбиват яйцата и захарта до бяла пяна. Добавя се мекото масло, като разбъркването продължава до получаване на хомогенна смес.

Бананите се обелват и се намачкват с вилица. Добавят се към сместа.

Брашното се пресява с бакпулвера. Изсипва се към влажната смес и се бърка до пълното усвояване.

Орехите се нарязват на едро и последно се добавят към сместа. Отново се разбърка.

Сместа се изсипва в тавата, отгоре се подреждат цели ядки (по желание) за декорация. Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 55-60 минути.

През това време в малък метален или огнеупорен съд се смесва мармалада от кайсии с няколко капки вода, разбърква се добре и се затопля във фурната.

След изпичането кекса се изважда върху метална решетка и се намазва с топлия мармалад от кайсии.
Поднася се напълно изстинал.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар