Морковена торта с бадеми

27/04/2017
teodora
отteodoraНовак21210
"И когато някое любопитно зайче ви попита Имате ли торта от моркови, вече може да отговорите утвърдително Страхотна при това "
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции14
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо247
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг-
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • Морковени платки
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • портокалов сок - 80 мл
  • моркови - 300 г пасирани на ситно
  • ванилия - 2 бр.
  • захарни портокалови корички - 40 г
  • сол - 1 шипка
  • брашно - 250 г
  • грис - 50 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • бадеми - 50 г печени и смлени ( попарени и обелени )
  • олио - 100 г
  • Крем
  • крема сирене - 500 г Филаделфия
  • заквасена сметана - 500 г
  • пудра захар - 200 г
  • захарни портокалови кори - 2 с.л.
  • желатин - 10 г
  • Марципан Варна
  • масло - 20 г
  • вода - 40 мл
  • брашно - 40 г
  • пудра захар - 200 г
  • сладкарска боя - оранжева и зелена боя
  • За странично паниране
  • бадеми - 100 г запечени филирани
  • За гарниране
  • сладкарска сметана - 150 г
  • захар - 1 с.л.
  • за сиропа
  • захар - 120 г/ 60мл
  • вода - 150 г/ 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Приготвяне на блатовете - разбиване на захар и цели яйца с миксер до пухкавост, добавят се портокалов сок, олио, портокалови кори, блендираните или настъргани моркови. Прибавяне на смес от брашно, грис, сол, ванилия, бакпулвер и бадеми, леко разбъркване. Разпределяне на тестото в 3 бр. тортени форми, на дъното е сложена хартия за печене. Всяка тортена форма се поставя върху тава. Пече се на 180 градуса за 15 минути - проба с клечка.

2. Приготвяне на крема - разбиване в купа на сиренето Филаделфия и 1/2 от пудрата захар с миксер за кратко. Разбиване в друга купа на заквасената сметана и останалата 1/2 пудра захар с миксер за кратко. Набъбване на желатина 1:3 и втечняване на водна баня. Смесване на двете смеси (сиренето Филаделфия със заквасената сметана - предварително разбити със захарта) до еднородност, прибавяне на желатина. Разделяне/маркиране на крема на 3 части. Прибавяне на 2/3 от крема ситно нарязаните захаросани портокалови кори.

3. Оформяне - във форма с размер 26 см се подреждат: платка, сироп по желание, 1/3 крем; платка (сироп), крем 2/3; платка. Охлаждане на тортата. Освобождаване от тортената форма, намазваме с крема без портокалови кори отгоре и странично. Паниране стс запечените филирани бадеми. Маркиране на 14 парчета и шприцоване на сметанова роза върху всяко парче и поставяне на 1 морков върху всяка роза (първо се правят зелените листенца, за да изсъхнат, после оранжевите моркови и забождане на листата).

За марципан Варна:
Прави се като парено тесто, но се измесва с пудра захар и се боядисва много малка част със зелено -взима се част от боята с шишче или клечка и се оцветява тестото. Мачка се и се измесва докато се оцвети, а останалата с оранжево се оцветява. Правят се морковчета.подобни рецепти тук

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар