Черната торта на баба

27/04/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор535345313
"Едно ви обещаваме - тази баба определено е разбирала от торти "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
40 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо65 503
  • Преглеждания за месеца1702
  • Преглеждания за седмицата307
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена40

Необходими Съставки

  • захар – 1 ½ ч.ч.
  • кисело мляко – 1 ½ ч.ч.
  • олио – ¾ ч.ч.
  • сода бикарбонат – 1 ч.л. равна
  • какао – 3 с.л.
  • брашно – 2 ½ ч.ч.
  • за сиропа
  • вода – 1 ч.ч.
  • захар – 1 ½ ч.ч.
  • за крема
  • масло – 125 г
  • пудра захар – 6 с.л.
  • ванилия – 1 прахче
  • орехи – смлени за поръсване на тортата
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Сварете сиропа, като обедините съставките и варите до кипване на сиропа.

В купа поставете захарта и добавете смесените кисело мляко и сода, разбъркайте добре с телена бъркалка. Към тях прибавете олиото, какаото и отново разбъркайте. Прибавете пресятото брашно, чаша по чаша при непрекъснато бъркане.

Сипете сместа в подмазана тава с олио и печете на 180 градуса до готовност, като проверявате с дървена клечка.

Надупчете тортата с върха на остър нож и полейте горещата торта със студения сироп и оставете да се охлади напълно. През това време си направете крема, разбийте мекото масло с пудрата захар и ванилията на крем.

Това моята бабка правеше с телената бъркалка, което ѝ отнемаше доста време, но вие го направете с миксер до получаване на пухкав маслен крем.

Намажете изстиналата торта с крема и поръсете със смлени орехи.подобни рецепти тук

5 11
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Мария Гулекова
Задължително ли е при разбъркването на продуктите за блата да се използва телена бъркалка или може и с миксер?
0
2
Мария Симова
Мария Симова
07.05.2017 15:05
Може и с миксер, но миксера се ползва предимно за повече разбиване, примерно за пухкава смес или крем... но тук не е нужно такова разбиване...до пухкавост, и за ваше улеснение съм избрала телена бъркалка, без притеснение ползвайте си миксера!!!
2
0
Iliqna Yordanova
Iliqna Yordanova
30.04.2017 16:43
Крема не става.Не може да забъркаш масло със захар и да получиш"пухкав" крем.Пробвах и не се получава.
4
4
Мария Симова
Мария Симова
30.04.2017 17:42
Кремът не е пухкав, той просто си е маслен крем. Пухкав става ако си добавите сметана или малко прясно мляко, но и така сладкиша си е много хубав!
10
0

Виж всички коментари или напиши такъв