Боб яхния с целина

27/04/2017
zarq666@gmail.comот zarq666@gmail.comПомощник Готвач
"Няма да повярвате малко целина как променя вкуса на този боб, докато не опитате "
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо362
  • Преглеждания за месеца270
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и се накисва в хладка вода с разтворената в нея сода бикарбонат. Желателно е да преседи една цяла нощ. На следващият ден бобът се отцежда, измива и се изсипва в тенджера и се покрива с вода. След като първата вода заври, тя се изхвърля и се налива нова.

След като водата отново заври се добавят морковът и целината, настъргани на ситно ренде, кубчето зеленчуков бульон, джодженът и чесъна, нарязани на ситно, сол не се слага, за да се свари по-лесно бобът. След като яденето заври, се оставя да къкри около 1 час, за да изври част от излишната вода.

В дълбок тиган или тенджера се прави запръжка от олиото, брашното и лука, нарязан на много ситно.

Постепенно при запръжката се изсипва на порции цялото количество от тенджерата с боба, оставя се да заври отново, посолява се със сол на вкус, поръсва се с мащерката, чер пипер, кимион и лют червен пипер и се прехвърля в тавичка.

Запича се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час докато се редуцира течността напълно.

Яхнията се поднася гореща, поръсена със ситно нарязаните листа целина и магданоз.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар