Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Терин»Чеснов терин с бял боб

Чеснов терин с бял боб

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Чеснов терин с бял боб1 / 2
27/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
155 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • боб - 230 г
  • лук - 1 глава - разполовена
  • лимонова кора - 1 ивица
  • дафинов лист - 2 бр
  • лозови листа - 10 бр. от консерва
  • извара - 120 гр.
  • чесън - 2 скилидки счукан
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. разбити
  • магданоз - 2 с.л. нарязан
  • маслини - 50 г зелени с чушка
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва от предната вечер. Отцеждаме и измиване накиснатия боб. Сваряваме го , заедно с лимоновата кора, лука и дафиновите листа.

Отцеждаме лозовите листа и ги подсушаваме върху домакинска хартия. Намасляваме тавичка за печене и покриваме дъното и стените с лозовите листа, като оставяме краищата им да излизат над горния ръб на съда.

Отцеждаме сварения боб и отстраняваме лука, лимоновата кора и дафиновите листа. Намачкваме боба с преса за картофи на гладко пюре. Към него добавяме изварата, чесъна, лимоновия сок, яйцата, магданоза и маслините. Овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме.

Изсипваме сместа в тавичката, като с лъжица притискаме хубаво навсякъде и заравняваме. Завиваме отгоре краищата на лозовите листа, като ако е необходимо ползваме още листа, за да се покрие.

Покриваме тавичката с алуминиево фолио и я поставяме в по-голяма тава, пълна до 1/3 с вода. Печем на водна баня за около 1 час. След като терина е изпечен го оставяме да се охлади за около 2 часа.

Отделяме го от стените на тавичката с помощта на нож и го нарязваме и сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: