Варени скариди

28/04/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач134201967
"Семпло, елегантно и толкова вкусно, че нямаме търпение да го опитаме "
Приготвяне5 мин.
Готвене10 мин.
Общо15 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 655
  • Преглеждания за месеца541
  • Преглеждания за седмицата34
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • скариди - 1 кг, пресни или размразени
  • вода - 1.5 - 2 л или колкото да покрие скаридите
  • сол - 70 - 80 г
  • черен пипер - 10 г, на зърна
  • дафинов лист - 4 бр.
  • лед - 2.5 кг
  • лимон - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете дълбок съд с водата, солта, черния пипер и дафиновия лист на силен огън. Когато започне да завира, пуснете вътре скаридите.

Тук идва първият важен момент - времето. За да остане месото им крехко и вкусно, спазвайте го точно. То зависи от големината им - ако са от малки, до средни, отбройте минута и половина от завирането на скаридите. Ако са големички - 2 минути и половина са достатъчни.

След изтичане на указаното време, извадете с решетъчна лъжица и пуснете в друг дълбок съд, приготвен предварително с всичкия лед.

Старайте се да бъдат добре покрити с него. Целта е да се спре процесът на готвене, а рязката смяна на температурата ще направи месцето им много крехко и лесно ще се белят впоследствие, без да се разкъсват (това е вторият важен момент).

Сервирайте с нарязан на четвъртинки лимон.

Забележка и съвет:
Живеещите на морето или близо до него могат да ползват морска вода, като разбира се няма да е нужно да добавят допълнително сол. Добре е тя да е набавена от място, където се предполага, че е по-чиста, макар че имайки предвид замърсяванията в днешно време, този вариант може би не е толкова удачен.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар