Свинско с грах и картофи в гювеч

12/05/2012
Бай Ставри
отБай СтавриНовак
"Още не сме сигурни защо ястията в гювеч се получават толкова вкусни, но със сигурност ще си сипем още една порция!"
Приготвяне30 мин.
Готвене90 мин.
Общо120 мин.
Порции6-7
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 791
  • Преглеждания за месеца112
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3.9 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • свинско месо - около 1 кг
  • картофи - 1 кг
  • грах - 1 консерва, голяма
  • домати - 4 броя
  • лук - 2 - 3
  • чесън - 1 глава, цели скилидки
  • копър - 1/2 връзка
  • дафинов лист - 2 броя
  • черен пипер - млян и цели зърна
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • вино - 1 и 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо нарежете да едри хапки, поръсете със сол и черен пипер обилно и го объркайте. Изпържете го на 2-3 пъти в сгорещена мазнина, докато си смени цвета равномерно.

Сипете в подмазнения гювеч. Добавете почистените и едро нарязани картофи, накиснати за кратко във вода с 2 с.л. оцет и отцедени.

Накълцайте лука и сложете да се запържи в около 100 мл мазнина. Към края добавете целите скилидки чесън и ситно скълцаните домати. Объркайте за 1 минута и снемете от котлона. Овкусете с малко сол и черен пипер.

Сипете в гювече отцедения грах, отгоре лука с чесъна и домати и леко объркайте, като добавите подправките + дафиновите листа и скълцания копър.

Долейте виното и при нужда още топла водичка. Сложете капак и пъхнете да се пече в силно загряна фурна за 1 час и 30 минути.подобни рецепти тук

5 6
4 8
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Мария
Мария
18.06.2015 16:34
Звучи много апетитно, мисля да го пробвам. А гювеча винаги се слага в студена фурна, за да не се пръсне!
4
0
Незнаещ, невижащ, нечуващ.
Незнаещ, невижащ, нечуващ.
17.06.2015 17:47
Направо пръсна гювеча в горещата фурна! А сега трябва да почистите, да ви е сладко! :)
4
0

Виж всички коментари или напиши такъв