Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка на рози с кайма

Питка на рози с кайма

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6167702
Питка на рози с кайма
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 10
29/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
215 мин.
Порции
5
"Пухкава питка, но с кайма - и после как да отслабне човек"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 г тип 500
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 пакет суха (7 г)
  • вода - 250 - 300 мл
  • олио - 60 мл
  • За плънката
  • кайма - 250 г
  • лук - 4 гоави
  • босилек - 1 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плънката задължително трябва да е студена. Можете да си я направите от предишния ден.

Обелвате лука и го нарязвате на ситно. В тенджерка слагате олио, след като се нагорещи, добавяте лука и пържите, докато се зачерви.

Добавяте каймата, която предварително се размили в малко студена вода с помощта на вилица.

Добавете 2 чаени чаши вода към лука и каймата и гответе, докато останат на мазнина. След като са готови, подправете със сол и босилек.

Оставете сместа да изстине или я направете от предишния ден и я сложете, след като изстине в хладилник.

Направете си тестото, като пресеете брашното и в средата направите кладенче. Добавяте солта и олиото.

Стопляте водата, като трябва да е хладка, а не гореща, и добавяте захарта и маята, бъркате, докато се разтворят.

Добавяте маята към брашното, но не наведнъж, а на порции, и замесвате меко, нелепкаво тесто.

Оставяте да втаса на топло. Аз го слагам във фурната на 70 градуса.

След като втаса, го разделяте на пет еднакви топки. Аз използвах кухненска везна за по-голяма точност.

Разточвате всички топли с еднаква големина. Правите по един разрез от центъра към периферията.

Разпределяте сместа по равно върху всички кръгчета и започвате да навивате на розичка (погледнете снимките за по- голяма точност).

След като сте навили розичките, ги нареждате една розичка в средата, останалите четири около нея.

Използвайте по-висока тава или йенска тенджера. Намажете я с олио и поръсете с брашно, за да може по-лесно да извадите пиката.

Оставете да втаса на топло или във фурната на ниска температура.

Печете на слаба фурна - 160-170 градуса, за да може още да се надуе и да се изпече отвътре.

Времето за печене е около 30-35 мин. Можете да проверите с клечка за зъби, ако не залепне тесто по нея, значи е готова.

Айрянът е най-подходящ за напитка към тази питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: