Слоест тутманик

29/04/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор463294561
"Толкова е вкусен, че комшийката ще си вземе не едно, а две парчета - нищо, че пак е на диета "
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 157
  • Преглеждания за месеца302
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно – 1 кг
  • прясна мая – 40 г
  • захар – 1 с.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • яйца – 4 бр.
  • вода – 300 мл топла
  • сирене – 300 г
  • масло – 150 г (може и смес от различни мазнини)
  • яйце - 1 бр. разбито за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтворете захарта и шепа брашно на каша, покрийте със стреч фолио и оставете на топло да втаса (шупне).

В голяма купа пресейте брашното, смесете със солта и разбъркайте. Отделете една чаша брашно за доомесване, а в оставалото оформете кладенче и поставете разбитите яйца и закваската. Замесете меко и еластично тесто, като добавяте поетапно от отделеното брашно за доомесване.

Разточете тестото върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина 1 см. Намажете обилно с предварително разтопената мазнина и поръсете с 1/3 от натрошеното сирене.

Сгънете кората на плик, като четирите и ъгъла съберете в средата ѝ, и обърнете сгънатия плик отново върху набрашнен плот.

Разточете кората до първоначалните ѝ размери, намажете обилно с мазнина и поръсете с другата третинка сирене и сгънете на плик. Отново обърнете плика и разточете на кора в първоначалните ѝ размери, намажете с масло и поръсете с останалото сирене.

Сгънете кората на плик и без да разточвате, обърнете в тава, покрита с хартия за печене.

Нарежете получения квадратен плик по следния начин: първо на кръст през средата на квадрата, после на кръст по диагонала на квадрата и накрая през средата на четирите ъгъла (за повече яснота разгледайте снимките).

Намажете тутманика с останалата мазнина и разбитото яйце.

Поставете тавата в студена фурна и включете първо на долен реотан на 170 градуса, след като тутманикът отдолу придобие лек златист цвят, изключете долния реотан и включете на горен реотан на същите градуси, печете до златисто кафяв цвят отгоре.

Характерното за този тутманик е че втасва, докато се пече, а резултатът е страхотен.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

nadia56
nadia56
01.05.2017 21:19
Но, не разбрах къде се слага маята?
4
1

Виж всички коментари или напиши такъв