Слоест тутманик

29/04/2017
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф832478147
"Толкова е вкусен, че комшийката ще си вземе не едно, а две парчета - нищо, че пак е на диета "
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо31 051
  • Преглеждания за месеца395
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • прясна мая - 40 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
  • вода - 300 мл топла
  • сирене - 300 г
  • масло - 150 г (може и смес от различни мазнини)
  • яйце - 1 бр. разбито за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтворете захарта и шепа брашно на каша, покрийте със стреч фолио и оставете на топло да втаса (шупне).

В голяма купа пресейте брашното, смесете със солта и разбъркайте. Отделете една чаша брашно за доомесване, а в оставалото оформете кладенче и поставете разбитите яйца и закваската. Замесете меко и еластично тесто, като добавяте поетапно от отделеното брашно за доомесване.

Разточете тестото върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина 1 см. Намажете обилно с предварително разтопената мазнина и поръсете с 1/3 от натрошеното сирене.

Сгънете кората на плик, като четирите и ъгъла съберете в средата ѝ, и обърнете сгънатия плик отново върху набрашнен плот.

Разточете кората до първоначалните ѝ размери, намажете обилно с мазнина и поръсете с другата третинка сирене и сгънете на плик. Отново обърнете плика и разточете на кора в първоначалните ѝ размери, намажете с масло и поръсете с останалото сирене.

Сгънете кората на плик и без да разточвате, обърнете в тава, покрита с хартия за печене.

Нарежете получения квадратен плик по следния начин: първо на кръст през средата на квадрата, после на кръст по диагонала на квадрата и накрая през средата на четирите ъгъла (за повече яснота разгледайте снимките).

Намажете тутманика с останалата мазнина и разбитото яйце.

Поставете тавата в студена фурна и включете първо на долен реотан на 170 градуса, след като тутманикът отдолу придобие лек златист цвят, изключете долния реотан и включете на горен реотан на същите градуси, печете до златисто кафяв цвят отгоре.

Характерното за този тутманик е че втасва, докато се пече, а резултатът е страхотен.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

nadia56
nadia56
01.05.2017 21:19
Но, не разбрах къде се слага маята?
4
1
nadia56
nadia56
07.05.2017 10:51
Тутманикът го направих стана много вкусен. Благодаря за рецептата.
1
0
Мария Симова
Мария Симова
01.05.2017 21:35
Много се извинявам, пропуснала съм я. Маята се слага при водата и се разтваря със захарта в нея, за приготвянето на закваската на тутманика. Отново се извинявам и съжалявам за което !
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!