Ронливи какаови масленки

30/04/2017
"Важно е да са ронливи, защото така са най-вкусни "
Приготвяне75 мин.
Готвене10 мин.
Общо85 мин.
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо708
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • масло - 150 г
  • захар - 1/3 ч.ч.
  • какао - 1/4 ч.ч.
  • брашно - 200 г
  • яйце - 1 бр.
  • ванилия - 1 прахче
  • сол - 1 щипка
  • ядки - нарязани, по желание ( орехи, бадеми, лешници )
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме маслото на кубчета и го оставяме в купа да се размекне на стайна температура.

След като маслото се е размекнало, добавяме захарта и размачкваме.

Сипваме и брашното, какаото, ванилията и щипка сол. Размесваме пръсти, докато се получи песъчлива смес.

Отделяме жълтъка от белтъка.

Белтъкът запазваме за по-късно, а жълтъка разбиваме съвсем леко и го сипваме към сместа.

Размесваме хубаво, докато получим гладко хомогенно маслено тесто.
Увиваме тестото във фолио за свежо съхранение и го прибираме в хладилник за 30 минути.

След това го изваждаме и го поставяме на леко набрашнена дъска. Оформяме руло с диаметър около 3-4 см. Увиваме рулото отново с фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за още 30 минути.

Разбиваме леко белтъка - само с вилица.

Изваждаме след това какаовото руло и го намазваме внимателно с белтъка. Овалваме го с нарязаните ядки, като се стараем те да залепнат хубаво.

Нарязваме рулото на парчета с дебелина около 1 пръст и ги нареждаме в тавичка, покрита с хартия за печене.

Печем масленките за около 10-12 минути на 190 градуса. Трябва много да внимаваме да не превишим времето за печене, за да не се препекат, защото няма да изглеждат добре и ще станат прекалено ронливи.

След като се изпекат, ги оставяме да изстинат напълно и тогава ги изваждаме от тавата.

Много са вкусни.подобни рецепти тук

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар