Миди на пара

01/05/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач1722301187
"Мезе за пет минутки - изпитана рецепта за ароматни миди "
Приготвяне10 мин.
Готвене5 мин.
Общо15 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 810
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • черни миди - 1 кг, пресни
  • чесън - 4 скилидки
  • зехтин - 2 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мазданоз - 2 с.л., накълцан
  • лют пипер - 1 щипка или на вкус
  • лимон - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Изчистете мидите от израстъците по черупката и мустачките от водорасли. Отстранете счупените или отворени от тях, които при почукване не се затварят - това означава, че не са живи и не са годни за консумация. Измийте добре и поставете в достатъчно голяма тенджерка, нивото им да е на половината на съда;

2. Нарежете чесъна на тънки филийки и пуснете при мидите. Разрежете лимона на две, като запазите парченца за украса накрая, ако желаете. Изстискайте сока върху мидите, а кората пуснете вътре за още вкус. Прибавете дафиновия лист, лютия пипер, зехтина и магданоза. Може да добавите и щипка сол, но самите миди би трябвало да са си солени (затворените добре държат в себе си морска вода, която при готвенето пускат);

3. Сложете капака на тенджерата плътно затворен и поставете на силен огън. След около минута започнете да разклащате, хващайки за дръжките и притискайки с ръце капака. Гответе така около 2 минути и погледнете дали всички миди са се отворили. Понякога това става и още по-бързо, затова проверявайте;

4. Щом мидите се отворят, отстранете от огъня веднага, за да останат крехки и сочни. Извадете дафиновия лист и лимоновите кори;

5. Сервирайте в дълбоки чинии или купа, като първо положите мидите и после залеете със соса, който са пуснали, с аромат на море, чесънче, дафинов лист и лимон!подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар