Домашно подквасено кисело мляко

13/05/2012
magi yordanova
отmagi yordanovaНовак9961
"Отдавна не сме сигурни какво ни предлагат в магазина и предпочитаме сами да си приготвяме киселото мляко!"
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 530
  • Преглеждания за месеца85
  • Преглеждания за седмицата29
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се сварява и се налива в буркан тип омния или такъв с винт. Охлажда се до температура приблизително 40С - проверява се като се задържи малкия пръст на ръката спокойно.

В чаена чаша се отливат 3-4 с.л. прясно мляко от буркана, и към тях се добавя киселото мляко, което трябва да е със стайна температура. Смесват се хубаво и подквасата се връща в буркана като се разбърква добре, за да може тя да се разнесе равномерно.

Затваря се с капачка и се завива много добре с вълнено одеало или по-дебела зимна горна дреха.

Престоява 4 часа в топло помещение, докато стане гъсто. След това се слага в хладилник да стегне.

Трайността на домашното мляко е 3-4 дена като се съхранява в хладилник.подобни рецепти тук

5 9
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

РОСИЦА НИКОЛОВА
Ако имате купи на ТАПЪРУЕР не е необходимо да завивате с одеало или да следите след 4 часа да прибереге в хладилник.
Удобно и лесно. Перфектно .
0
0
Тони
Тони
24.10.2014 14:24
Аз поставям бурканите с млякото в дълбока тенджера,заливам ги с гореща вода , захлупвам с капака и когато водата изстине млякото е готово. Поставям го в хладилника и след няколко часа е готово за консумация.Така подквасвах млякото , когато дъщеря ми беше малка - 1l прясно мляко, 5 бурканчета от детските храни, 5 чаени лъжички захар, 5 чаени лъжички кисело мляко. Затварях бурканчетата плътно , слагах ги в дълбока тенджера, заливах с вряла вода и след няколко часа имах готова ''СНЕЖАНКА''. Опитайте и ще видите , че този начин е много удобен ,
3
0
Валко Славов
Валко Славов
10.05.2013 00:10
Резултата от така предложеният начин е добър, но ако желаете да получите сгъстено кисело мляко ви предлагам от мой изпитан опит следното: заедно с подквасата прибавете във всеки буркан по 3бр. зърна сух бял боб, бобът абсорбира течността и киселините и подобрява ферментацията.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв