Домашно прясно сирене с доматен сос

02/05/2017
Мими А.
отМими А.Помощник Готвач2318245
"Уникално мезе, което да споделите само с най-добрите приятели "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо388
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо започваме с приготвянето на сиренето:
Наливаме прясното мляко в дълбока тенджера и го кипваме. Варим го 5 минути, като постоянно разбъркваме, за да не загори. Добавяме киселото мляко и лимоновия сок и разбъркваме. Когато започне отново да ври, след около 2 минути, то ще се пресече (ще стане на парцали). Веднага го вдигаме от котлона.

Взимаме една по-голяма купа, а в нея слагаме голяма цедка или гевгир. В гевгира поставяме тензух (или марля - продават се в аптеките и има големи размери). Тензухът трябва да излиза извън гевгира - поне 15 см. Сипваме пресеченото мляко в тензуха, за да се отцеди суроватката от цвика.

Когато почти целият цвик се отдели стискаме с ръце, за да доизцедим, колкото можем, но не през суроватката, само отгоре тензуха. Цвикът се изхвърля. Свиваме и правим на топка, като завъртаме тензуха. Взимаме точилка или пръчка и връзваме самия тензух за нея.

Поставяме точилката на отвора на тенджера или друг съд и оставяме да се изцеди. За получаване на по-стегнато сирене, то трябва да се остави така - поне за 2-3 часа. От време на време може да стискаме сиренето, за да ускорим изцеждането.

Междувременно приготвяме соса:
Нарязваме чесъна и го запържваме в загрято олио, за около 2 минути. Добавяме кърито, кимиона и кориандъра и разбъркваме. Сипваме доматите и нарязаната люта чушка и оставяме да къкри около 20 минути, докато се сгъсти. След това пасираме соса и го подправяме със сол и черен пипер.

След като сиренето е станало готово, го изваждаме от тензуха и го нарязваме на кубчета. Посоляваме го. Загряваме олио в тиган и пържим кубчетата сирене за около 2-3 минути, като обръщаме от всички страни. Сипваме изпърженото сирене в чинии и заливаме със соса. Сервираме ястието, поръсено с нарязан пресен чесън (само зелената част).

Сиренето е много леко и е подходящо за директна консумация. Не е нужно да го пържите и да го приготвяте като ястие. Трябва само да го посолите по Ваш вкус или да го поръсите с подправки и да го поднесете като предястие или като мезе за вино или други напитки.подобни рецепти тук

5 6
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар