Тортичка със сметана

02/05/2017
"Кой може да откаже, когато го черпят с тортичка, особено ако е със сметана?"
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо336
  • Преглеждания за месеца335
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4,8 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 120 г
  • брашно - 60 г
  • какао - 30 г
  • олио - 45 мл
  • сладкарска сметана - 400 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се делят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват със щипка сол и захарта, на сняг. Добавят се яйцата едно по едно, като непрекъснато се разбърква с миксера.

Брашното и какаото се смесват и на два пъти се добавят в тестото, като вече се разбърква със силиконова лопатка -отдолу нагоре.

Така се запазва въздухът в тестото. Накрая на тънка струйка и по края се излива олиото. Внимателно се разбърква сместа, докато олиото се поеме.

Приготвя се форма за торта с откопчващ ринг - 24 см. На дъното се поставя хартия за печене, намаслява се навсякъде. Изсипва се сместа във формата и се поставя в предварително загрята фурна на 175 градуса.

Пече се 25-30 минути, без да се отваря фурната. Блатът се изважда от формата, след като изстине напълно. Разрязва се на 2 части.

Сметаната се разбива до твърди връхчета.

Оформяне:
Единият блат се поставя на подходяща чиния. Не се сиропира - блатовете стоят сочни! Сметаната се поставя в пош и с него от края към центъра се правят спираловидни линии. Може и с шпатула да разнесете крема - на мен така ми е по-удобно.

След това с нож повърхността леко се изравнява. Поставя се другия блат и по същия начин се нанася крема, отгоре и по борда.

Изравнява се отново повърхноста и се шприцоват цветенца или други фигури. Украсява се по желание и на вкус.подобни рецепти тук

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Таня Левенова
тортата е лека и много вкусна..☺
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв