Безкрайно вкусна козуначена торта

03/05/2017
Мария Симова
отМария СимоваМастър Шеф706446923
"Три неща са безкрайни - Вселената, човешката глупости ... и насладата, която ще получите от тази торта "
Приготвяне30 мин.
Готвене10 мин.
Общо40 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 619
  • Преглеждания за месеца7909
  • Преглеждания за седмицата249
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • козунак - 500 г
  • за крема
  • прясно мляко - 600 мл
  • нишесте - 60 гр царевично
  • захар - 150 гр
  • ванилия - 1 ампула
  • течна сметана - 250 мл
  • за сиропиране
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сладко от сини сливи - 1 бурканче за плънка
  • козунак - трохи за украса
  • шоколадови яйца - 3 бр. малки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете първо с крема. В съда, в който ще варите крема, поставете студеното прясно мляко, нишестето и захарта, разбъркайте много добре до гладка смес.

Поставете съда на котлона на бавен огън и варете до сгъстяване на крема, като към края добавяте и ванилията. Завийте съда със стреч фолио и оставете крема да се охлади напълно.

Разбийте сметаната на пухкав крем и към нея добавете на части от изстиналия крем, при непрекъснато бъркане с миксера, оставете готовия крем настрани.

В подходяща чиния или поднос поставете ринг стена с размери 22 см. Нарежете козунака на филии с ширина 1 см, наредете 1 ред от тях една до друга, като празните места запълвате с изрезки от него.

Сиропирайте с половината прясно мляко с разтворената захар в него, разстелете половината крем, а върху него с чаена лъжичка разпределете равномерно сладкото от сини сливи. Наредете втори ред филии козунак и ги сиропирайте с останалото мляко.

Нанесете равномерно крем върху тях, като заделите около 1 ч.ч. (от 200 г) за по-късно.

Поставете в хладилник за не по-малко от 3 часа, за да стегне кремът, след което, като извадите тортата от хладилника, премахнете внимателно ринга и нанесете заделения крем по стените на тортата.

В малка тава начупете парче от козунака и поставете в предварително загрята на 80 градуса фурна, печете докато стане на сухар.

Като се поохлади с пръсти натрошете на малки трохички, с които украсете с натрупване цялата повърхност и отстрани на тортата, и заприличва на един голям и безкрайно вкусен Наполеон!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Величка  Калева
А шоколадовите яйца за къде са?
0
0
Мария Симова
Мария Симова
09.04.2018 16:46
Декорира се с шоколадовите яйца отгоре :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв