Соленки охлювчета

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Соленки охлювчета
Снимка: Илияна Димова
1 / 6
03/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
30
"Децата обожават за закуска домашно приготвени соленки охлювчета"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 - 2 с.л.
  • сол - 3 щипки
  • захар - 1 щипка
  • мазнина - 1/2 ч.ч. смес от разтопени мас и масло
  • брашно
  • яйца - 1 бр.
  • суха мая - 5 г
  • За плънката
  • сирене
  • яйца - 1 бр.
  • мазнина - 1/2 ч.ч. разтопени мас и масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото от вечерта, като към хладкото прясно мляко, прибавяме киселото мляко, сол, захар и разбито яйце.

Разбъркваме и постепенно наливаме разтопените, но не горещи мас и масло (общо 1/2 ч.ч.). Сипваме суха мая. Прибавяме бяло брашно, колкото е необходимо, за еластично тесто. Слагаме тестото в найлонова торбичка и оставяме в хладилника.

На сутринта изваждаме тестото на стайна температура за 15-20 минути. Правим от тестото малко топчета, които разточваме или разтегляме с ръце на тънки питки, като мекиченца.

Всяка намазваме със смес от разтопени мас и масло, с разбито яйце и слагаме малко сирене. Навиваме на рулце и после на охлювче. Подреждаме в тава върху хартия за печене на разстояние.

Намазваме соленките с мас и масло и с яйце. Оставяме да втасат и печем в нагрята на 180 градуса фурна до готовност да станат златисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: