Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Сармички от лапад и див ориз

Сармички от лапад и див ориз

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5253k1k2k5
Сармички от лапад и див ориз
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 2
04/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Постни сармички с лапад - пролетно вкусни и завладяващо ароматни"

Необходими Продукти

  • лапад - 1 голяма китка (средно големи листа)
  • див ориз - 300 г
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 1 бр.
  • пресен чесън - 3 сръка
  • олио - 50 мл
  • джоджен - 2 - 3 стръка пресен
  • хималайска сол
  • черен пипер
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отстраняват се дръжките на лапада и листата се попарват за кратко във вряла вода. Не се варят, а само се попарват докато леко си променят цвета!

Кромидът и морковът се обелват и накълцват на ситно кубче. Задушават се в мазнината. Добавят се накълцаните пресен чесън и джоджен.

Прибавя се дивият ориз, предварително измит и отцеден от водата, леко да се запържи. Долива се малко вода, овкусява се и се оставя да покъкри на бавен огън.

Отстраняваме от котлона плънката да поизстине.

Навиваме малки сармички, които подреждаме на дъното на тенджера, отгоре поставяме чиния, за да не се развият при варенето.

Наливаме вода, колкото да се покрият сармите и варим на не много силна температура. Сармите може да се приготвят и на фурна.

Сервират се с кисело мляко или чеснов сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: