Ориз Басмати с пилешко, зеленчуци и пикантен сос

05/05/2017
Невена Блажева Иванова
отНевена Блажева ИвановаПомощник Готвач11641402
"Богато и много ароматно ястие, което се приготвя изненадващо лесно "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 633
  • Преглеждания за месеца153
  • Преглеждания за седмицата48
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • пилешко месо - 2 бр. мариновани пилешки пържоли от бутче без кожа /около 500 г/
  • ориз басмати - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч. ч. гореща
  • индийско орехче - 1 к.л.
  • мазнина - бучка краве масло + 2 лъж олио или зехтин
  • хималайска сол - на вкус
  • зеленчуци
  • тиквички - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1/2 зелена чушка +1/2 червена чушка
  • печурки - 5 бр.
  • зеле - 1/4 зелка
  • царевица - 200 г консервирана сладка
  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 скилидки
  • джинжифил - 1 парче
  • бяло вино - 150 мл
  • олио - за задушаване на зеленчуците
  • за соса
  • меласа - 1 ч.л.
  • чили сос - 1 к.л.
  • горчица - 1 ч.л.
  • бира - 70 мл тъмна
  • соев сос - 2 с. л.
  • лимонов сок - 1 с. л.
  • кетчуп - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе ориза. В подходящ съд запържете ориза в малко зехтин с кравето масло за няколко минути, долейте врялата вода или бульон, посолете, прибавете индийското орехче и похлупете.

Варете на слаб огън около 15 минути и оставете на изключен котлон още 5 минути, без да махате капака.

Месото нарежете на кубчета и запържете до готовност в друг съд. Приберете месото на топло до приготвяне на зеленчуците.

Моркова и тиквичката обелете с белачка и нарежете на жулиени, лука на кубчета, чушките също на жулиени, гъбите на тънки резени, зелето настъжете с рендето за зеле, царевицата отцедете, чесъна наситнете, джинжифила обелете и настържете на ситно ренде.

В дълбок или уок тиган запържете гъбите, морковите с чесъна, добавете тиквичката, джинджифила, чушките, зелето, лука, прибавете царевицата в края. Не препържвайте зеленчуците, нека са хрупкави.

Добавете виното, разбъркайте и добавете към тях сварения ориз и месото. Отново разбъркайте до смесване на всички аромати и продукти. Леко охладете и овкусете с черен пипер.

Приготвяне на соса: Смесете меласата, чилито, горчицата, бирата, соевия сос, лимоновия сок, кетчупа и варете на слаб огън около 15 мин.

Поднесете готовото ястие със соса в отделна сосиера, украсете с пресен копър, магданоз и див лук. Приятен апетит!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар