Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Ориз Басмати с пилешко, зеленчуци и пикантен сос

Ориз Басмати с пилешко, зеленчуци и пикантен сос

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Ориз Басмати с пилешко, зеленчуци и пикантен сос
Снимка: Невена Блажева Иванова
2 / 4
05/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Богато и много ароматно ястие, което се приготвя изненадващо лесно"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 2 бр. мариновани пилешки пържоли от бутче без кожа /около 500 г/
  • ориз басмати - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч. гореща
  • индийско орехче - 1 к.л.
  • мазнина - бучка краве масло + 2 лъж олио или зехтин
  • хималайска сол - на вкус
  • зеленчуци
  • тиквички - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1/2 зелена чушка +1/2 червена чушка
  • печурки - 5 бр.
  • зеле - 1/4 зелка
  • царевица - 200 г консервирана сладка
  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 скилидки
  • джинжифил - 1 парче
  • бяло вино - 150 мл
  • олио - за задушаване на зеленчуците
  • за соса
  • меласа - 1 ч.л.
  • чили сос - 1 к.л.
  • горчица - 1 ч.л.
  • бира - 70 мл тъмна
  • соев сос - 2 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • кетчуп - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе ориза. В подходящ съд запържете ориза в малко зехтин с кравето масло за няколко минути, долейте врялата вода или бульон, посолете, прибавете индийското орехче и похлупете.

Варете на слаб огън около 15 минути и оставете на изключен котлон още 5 минути, без да махате капака.

Месото нарежете на кубчета и запържете до готовност в друг съд. Приберете месото на топло до приготвяне на зеленчуците.

Моркова и тиквичката обелете с белачка и нарежете на жулиени, лука на кубчета, чушките също на жулиени, гъбите на тънки резени, зелето настъжете с рендето за зеле, царевицата отцедете, чесъна наситнете, джинжифила обелете и настържете на ситно ренде.

В дълбок или уок тиган запържете гъбите, морковите с чесъна, добавете тиквичката, джинджифила, чушките, зелето, лука, прибавете царевицата в края. Не препържвайте зеленчуците, нека са хрупкави.

Добавете виното, разбъркайте и добавете към тях сварения ориз и месото. Отново разбъркайте до смесване на всички аромати и продукти. Леко охладете и овкусете с черен пипер.

Приготвяне на соса: Смесете меласата, чилито, горчицата, бирата, соевия сос, лимоновия сок, кетчупа и варете на слаб огън около 15 мин.

Поднесете готовото ястие със соса в отделна сосиера, украсете с пресен копър, магданоз и див лук. Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: