Агне на механично чеверме

05/05/2017
Tania Rusenovaот Tania RusenovaПомощник Готвач
"Всички хубави рецепти започват с думите - взимате едно агне "
Приготвяне20 мин.
Готвене240 мин.
Общо260 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо635
  • Преглеждания за месеца634
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • агне - 1 цяло
  • мазнина
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво чеверме се прави от агънце на около годинка. Най-добре е то да е средно охранено – мършавото не е сочно, а тлъстото се топи, докато се върти на огъня.

Закланото и почистено от вътрешностите агне се забучва по средата на механичния кол, а агнето се поставя така: първо вкарваш кола през отвора за трахеята в долната част на врата и опъваш предните крака напред и се връзват с тел, ако не можете да обхванете и врата не е страшно, само завържете краката.

Със задните крака по същия начин, опъвате ги хубаво назад и ги връзвате за кола. Правят се „джобчета“ на четири места - на бутовете и плешките, в които се поставя сол. Срязаният корем на агнето се зашива с тел.

Огънят трябва да е предварително запален и горял поне един час преди приготвеното агне да се постави за печене.

В началото на печенето чевермето трябва да се върти и маже с мазнина, за да не загаря или да образува рано коричка. Там където са слабините на агнето, огънят трябва да е слаб, защото най-бързо загаря.

Печенето трябва да трае от 3. 5 до 5. 5 часа, в зависимост от големината на агнето и силата на огъня.

Това е предимство на механично чеверме, че не се върти от човек, а се пуска механизма и се наглася бързината на въртене.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар