Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Огретен»Огретен от тиквички с млечна заливка

Огретен от тиквички с млечна заливка

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Огретен от тиквички с млечна заливка
Снимка: Даниела Русева
3 / 4
06/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Когато ви се яде нещо наистина вкусно и не много тежко"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • домати - 3 бр.
  • кашкавал - 140 г
  • сирене - 160 г
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • масло - 1 с.л.
  • копър
  • магданоз
  • черен пипер
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Две средно големи тиквички - около 700-800 г се измиват и необелени се настъргват на едрото ренде. Запържват се в 3-4 с.л. олио до омекване или около 10 минути.

Доматите се обелват и се нарязват на кубчета и заедно с кашкавала, също нарязан на кубчета, и натрошеното сирене, се смесват с тиквичките.

Поръсва се с подправките - накълцан магданоз и копър, поръсва се с малко сол и сместа се изсипва в огнеупорна тавичка, намазана с бучка краве масло. Слага се в загрята фурна на 200 градуса да се запече за половин час.

През това време може да се направи светла запръжка. В малка тенджерка в малко олио се запържва две непрепълнени супени лъжици брашно, като се разбърква до златисто. Залива се с голяма чаша студено прясно мляко.

Отново се бърка непрекъснато да не стане на бучки и се оставя на огъня да се сгъсти леко, след което се оттегля. Белият сос се поръсва със сол и смлян черен пипер.

Прибавят се разбитите две яйца. С получения сос се залива ястието и отново се връща в силно загрята фурна да се запече заливката.

Поднесете с лъжица кисело мляко и салата по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: