Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Вкусни лозови сармички

Вкусни лозови сармички

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Вкусни лозови сармички
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Не просто вкусни, а великолепни лозови сармички!"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 1 буркан (консервирани)
  • кайма - 500 г (смес или свинска)
  • ориз - 200 г
  • домати - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • риган
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на ситно и задушете с малко олио в дълбок тиган, добавете каймата и сипете две лъжици вода, разбъркайте, за да се раздроби.

Овкусете с червен и черен пипер, малко сол и чубрица. Измийте ориза и добавете при каймата, след като леко го запържите долейте една кафена чашка вода.

Доматите настържете и прибавете при каймата, покрийте с капак и оставете за кратко, но задължително бъркайте на няколко пъти и наблюдавайте - ако е извряла водата, а оризът още не е полусварен, добавете още малко вода. Изключете котлона, когато оризът е почти сварен.

Извадете листата от буркана, на дъска слагате по едно листо и част от плънката, завийте първо отстрани краищата, а после навийте на руло сармичката.

Така процедирате с всичките листа, подреждате в тенджера като на дъното слагате олио, няколко листа и после ги редите плътно.

Сипвате една чаша вода, захлупвате с капака и оставяте сармите да къкрят на бавен котлон.

Вкусните лозови сармички са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Даниела
Даниела
Никога чубрица на лозови сарми!!! САМО КОПЪР и се заливат с малко препържен в масло червен пипер.
31.05.2020 17:50