Цветна пита за Гергьовден

06/05/2017
ВИЛИ-Виолета Матеваот ВИЛИ-Виолета МатеваМастър Шеф 8x
"Уникална погача, с която да нагостите гостите за Гергьовден! И да ни е честит празникът "
Приготвяне100 мин.
Готвене30 мин.
Общо130 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо115
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята с лъжица захар и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното оформено като кладенче, добавя се останалото прясно мляко, сол, олио, киселото мляко с разбит в него бакпулвер и яйцата.

Замесва се средно меко тесто и оставяме да втаса 40 минути на топло. Тестото замесих от вечерта и оставих в намазана с олио торба в хладилника.

Изважда се сутринта и се премесва с малко брашно. Оставя се за 20-30 минути да се отпусне. Разделя се на две части, едната по-голяма от другата. Голямата топка се разточва на кръгла кора и нарязваме на 8 триъгълника.

Върху всеки се правят 3 разреза и навиваме на кифлички, като краищата се отрязват и нареждаме в тава върху хартия за печене. В средата се поставя отделеното малко топче, като малка питка и оставяме за 20 минути.

Замесва се декоративно тесто от вода, сол, нишесте и брашно. Оцветяват се малки топчета тесто, разточват се и изрязваме листенца, цветенца и едно агънце, на което се поставя око от зърно черен пипер.

Намазва се питката с отделения разбит жълтък с 1 с. л. олио и залепваме украсата. Отгоре се поръсва маково семе и сусам.

Печем в загрята фурна 180 градуса без вентилатор около 30 минути. Изважда се, намазваме с масло и покриваме с чиста кърпа. Поднасяме на празничната трапеза топла.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Krassi11
Krassi11
06.05.2017 15:23
Много хубава декорация,браво.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв