Кексче с тиква и чиа на тиган

06/05/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2242641449
"Уникален кекс, с който да впечатлите баба си, която не е чувала за чиа "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо652
  • Преглеждания за месеца134
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • тиква - 220 г
  • брашно - 170 г
  • яйца - 2 бр.
  • заха р - 120 г
  • олио - 2 с.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • мед - 1 с.л.
  • канела - 1 к.л. или на вкус
  • ванилия - 1 бр.
  • портокалова есенция - 2 капки (или настъргана кора от 1/2 портокал)
  • чиа - 2 с.л. пълни
  • масло - 30 г
  • пудра захар - за поръсване
  • чия семена - за поръсване
  • карамелен сироп - за украса (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сварете тиквата, поставете в голяма цедка и намачкайте с вилица. Оставете така около 10 минути да се охлади почти напълно и да се отцеди добре, като от време на време поразбърквате пюрето.

2. Разбийте двете яйца със захарта и щипка сол до побеляване, добавете олиото, канелата, ванилията, меда и тиквеното пюре. Разбийте отново за кратко до хубаво смесване на всички съставки.

3. Пресейте брашното с бакпулвера и сипвайте на части, като разбърквате с шпатула с въртеливи движения в една посока. Накрая сложете семената чия.

4. Загрейте на слаб огън тиган с диаметър 25 см (за това количество, този размер е идеалния, но може и в малко по-голям, като съответно кексчето би станало по -тънко). Сложете половината масло и разпределете добре по цялото дъно, намажете и стените на тигана.

5. Сипете сместта и похлупете с капак от тенджера -за предпочитане добре издаден нагоре, а не плосък, за да има място кексът да бухне. При стандартните печки от 9 степени, печете 10 минути на 4, а след това намалете на 3 или 2 за още 10 минути.

6. Обърнете сладкиша върху капака и в тигана разтопете останалото масло. Сложете да се доопече и от другата страна, захлупвайки го отново за още 5-8 минути - зависи от тигана и печката, затова няма съвършено точно време, добре е да си проверявате.

7. Готовият кекс поръсете с пудра захар и малко семенца от чия по желание. При сервиране декорирайте със карамелен сироп, който много се допълва с вкуса на тиквата.

Бързо, лесно, вкусно и здравословно :)подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Карина Трендафилова
Данче, мила, изобщо не ти трябва фурна, гледай какви чудеса вършиш и то на тиган! Браво за идеята и съм сигурна, че кексчета е станало много вкусно! Поздрави!
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря Кари :) Виж какво прави човек като няма фурна;) Става изобретателен;)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв