Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък Хляб»Индийски питки Наан с ароматни подправки

Индийски питки Наан с ароматни подправки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Индийски питки Наан с ароматни подправки
Снимка: marcheva14
2 / 5
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Уникални питки - нежни, ароматни и много по-различни от всичко, което сте опитвали досега"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г бяло
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • сода за хляб - 1 /8 ч.л.
  • черен кимион - 1 ч.л.
  • суха мая - 2 ч.л.
  • кафява захар - 1 ч.л. светлa
  • вода - 120 мл топла
  • зехтин - 70 мл
  • кисело мляко - 240 г
  • за намазване
  • масло - разтопено с билки по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиган с дебело дъно за изпичане на плоския хляб. Тестото разрешава да се работи и с миксер.

Разбърква се сухата маята в топлата вода, за да шупне. В купата на миксера се слага брашното, солта, черният кимион, киселото мляко, содата, мазнината и се добавя шупналата мая. На слаба скорост на миксера с перките се замесва тесто. Ако е необходимо може да се добави още 1 с. л. вода.

Сменят се бъркалките с куката и се размесва до момента, в който тестото се вдигне и се отдели от стените на купата. Тестото трябва да е меко, но да не лепи по ръцете. Изважда се от купата на миксера, измесва се още за около 2-3 минути на ръка, оформя се на хубава гладка топка и се оставя да втаса в леко намаслена купа.

Готовото тесто се дели на две части през средата, а всяка част се дели на още 5 малки топки. Оставят се да починат отново, като се покриват с кърпа/фолио за още 30 минути. Тестото ще стане много пухкаво и меко.

На набрашнен плот с точилка се разточва едно от парчетата тесто във формата на капка, около 6/8 см., като разточването е от центъра навън. Не е необходимо да се разточва правилно и да се търси кръг при тези питки. Може да се поръсят с желани подправки и да се мине с точилката отгоре, за да залепнат. Горната страна на тестото с четка се намазва с вода.

Загрява се тиган с чугунено дъно на най-високата температура, след таво се намалява на средна степен и се хвърля питката. Захлупва се с капак и се пече за около 45 секунди. Обръща се и се пече за още 30 секунди. Изважда се готовата питка наан и още гореща се намазва с разтопено масло с билки.

Индийските питки Наан с ароматни подправки са готови.

Източник: Home Cooking

Забележка: Черният кимион Nigella Seeds не е много известен у нас, но може и да се намери. Това са малки семенца, силно ароматни и най-вече се използват в Северна Индия, като подправка към зеленчуци и при приготвяне на хлебни изделия. Дава неповторим аромат и леко пикантен вкус.

Този вид хляб се работи само върху горещ тиган и от високата температура се отделя силен , приятен аромат.

Ползвала съм чугунен тиган при изпичането на хлебни питки. В разтопеното масло за намазване съм добавила наситнени пресен босилек, мащерка и пресен риган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Сийче, благодаря ти! Имат един единствен недостатък, не можеш да се спреш, и все си казваш, "още една и последно," но не е последно и взимаш нова.... лошо, само това е лошото.... Много са вкусни и елементарни за работа. Черен кимион може да се намери, но и с други силно подправки пак ще бъдат много добри.
07.05.2017 14:02
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Чудесни са, приготвяла съм ги пред време, трябва да потърся снимките, но с мая и когато се оформят пак втасват, при което при изпичане ми се надуха и станаха с кухина отвътре. Твоите изглеждат неустоимо!
07.05.2017 12:21