Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Чревца»Кукуреч на фурна – гръцко традиционно мезе

Кукуреч на фурна – гръцко традиционно мезе

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Кукуреч на фурна – гръцко традиционно мезе
Снимка: Мария Симова
2 / 7
10/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Чудно традиционно мезе са си измислили гърците, което приготвят най вече за Великден и Гергьовден и е вкусно както топло, така и студено."

Необходими Продукти

  • агнешки бял дроб - 1 бр.
  • агнешки черен дроб - 1 бр.
  • агнешко сърце - 1 бр.
  • агнешки момици - от комплекта
  • агнешки черва - 3 метра
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • риган - 2 с.л.
  • черен пипер - 2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте червата обилно с вода външно и вътрешно, като ги обърнете. Изплакнете и ги поставете в купа с равни количества вода и бял оцет (ябълков), поставете ги в хладилник за 2 часа, за да се избелят. През това време измийте и добре почистете белия дроб, черния дроб, сърцето и момичките.

Нарежете ги на големи парчета (като хапки) и ги поставете в гевгир, изплакнете и оставете да се отцедят. След което ги преместете в купа, поръсете ги със сол (повечко), черен пипер и чесън, разбъркайте като масажирате и ги поставете в хладилника докато премине времето за готовност на чревцата.

Вземете дървен или метален шиш и започнете да прекарвате през шиша едно по едно парчетата като ги редувате черен дроб, бял дроб, сърце и момички. След като свършат продуктите, отново посолете и поръсете с черен пипер, оставете шиша да се отцеди за няколко минути.

Навийте червата около продуктите (като вретено) плътно и стегнато (с което аз сама не можах да се справя много добре), докато получите стабилен слой от навити черва. Препоръчвам по възможност червото до е едно, щи ви бъде по лесно. За да закрепя червата към шиша използвах агнешкото було, като го увих стегнато върху продуктите.

Увийте целия шиш с алуминиево фолио стегнато и го поставете в тавичка с малко вода. Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса - около час и половина е достатъчно.

Чудно традиционно мезе са си измислили гърците, което приготвят най вече за Великден и Гергьовден и е вкусно както топло, така и студено.

Кукуречът на фурна – гръцко традиционно мезе е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Кокореци се казва
14.07.2023 16:08
Анонимен
Анонимен
Мезето е страхотно,но за да стане по вкусно при печене във фурна се помазва с масло преди да се увие в алуминиево фолио,приятен апетит
19.02.2023 17:54
1