Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Прясна домашна паста

Прясна домашна паста

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Прясна домашна паста
Снимка: marcheva14
4 / 5
08/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Уникално вкусна домашна паста, след която няма да погледнете друга"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 200 г Семола
  • брашно - 70 г бяло
  • вода - спрей с вода при необходимост
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се двата вида брашно. Прави се кладенче и се изсипват яйцата, предварително леко разбити. Брашното се захваща с ръка и заточва да се забърква тесто, което е твърдо и трудно се меси. Ако е необходимо се пръска с малко топла вода, за да може да се получи хубава и гладка топка тесто. Увива се във фолио и се оставя за около 20 мин да почине.

През това време се приготвя буркан с брашно и машината за паста, която хубаво се укрепва на плот.

Готовото тесто се реже на три части. Първата част се оформя на правоъгълно парче, напръсква се с малко брашно и се пуска през номер 6 на машината. Изважда се, прегъва се на две и отново се пуска до хубава лента и така до 3-4 пъти, като всеки път леко се напръсква и с брашно, и с ръка се разпределя по тестото.

След това се стеснява отвора на машината, преминава се на друг номер, 5 и т.н. до номер 1- ца, което е най-тънкото разточване на тестото. Лентата се реже на две-три части за по-лесно и всяка част се минава през желаните резци. Всяка нарязана купичка, в моя случай, талиатели, се поръсва с малко брашно, за да не се залепят.

Готовите талиатели се оставят за малко на въздух, за да изсъхнат. През това време се подготвя голяма тенджера с повече вода и сол да заври и талиателите се пускат във врящата вода. Варят се не повече от 1 мин. Изцеждат се. Заливат се с доматен сос, бешамел или само с малко хубаво масло и поръсени обилно с пармезан.

Забележка: Уникално вкусна домашна паста. Може да се добави спанак, предварително попарен, или домати за цвят. Направих ги само с брашно и яйца и след като бяха готови ги разбърках с малко хубаво масло и обилно поръсих с пармезан Gran Castelli. Едно малко удоволствие от домашно приготвена паста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: