Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Гергьовденска питка-подкова с лапад

Гергьовденска питка-подкова с лапад

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Гергьовденска питка-подкова с лапад9 / 9
08/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"За Гергьовската трапеза не само агнешко се приготвя - но и вкусни питки като тази са задължителни"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 80 г
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. ( жълтъка на едното за намазване)
  • сол - 1 ч.л.
  • сода - 1 щипка
  • суха мая - 1 пакетче на Йоткер (7 г)
  • олио - 50 мл
  • брашно - 600 г
  • продукти за плънката
  • лапад - 1 пакетче около 300 - 400 г (бланширан)
  • пресен лук - 2 стръка
  • джоджен - 4 клонки
  • сирене - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, активирайте маята в половината топло прясно мляко, като добавите захарта и малко брашно. Разбийте яйцето с белтъка от второто, а жълтъка отделете за намазване.

Измерете киселото мляко и добавете щипка сода, добавете при яйчената смес с олиото.

Замесете хубаво гладко тесто, което оставете да втаса. Разделете на пет части, като едната е 400 г, а другите четири са по 175 г.

От голямата топка тесто разточете голяма правоъгълна кора, която намажете с олио и разпределете хубаво навсякъде от запържения лапад с лук и джоджен. Поръсете със сирене и навивате на руло, оставяте настрана.

От другите топки разточете четири обли кори, намазвате първата с олио, лапад и сирене, така процедирате без последната, разрязвате на осем части без средата.

Две по две ги завивате едно към друго и така получавате формата на звезда. Оформяте ги върху хартията за печене, след което слагате в застлана с хартия тава.

Рулото свивате отгоре, с ножица правите няколко разреза. Оставяте да втаса след което мажете с разбития жълтък, посипвате с сусам. Печете в загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: