Картофки с пикантен сос и чеснова майонеза

09/05/2017
Krassi11
отKrassi11Новак969860
"Време е за бира и за уникални картофки с пикантен сос и майонеза "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо535
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • картофи - 4 броя големи
  • олио - за пържене
  • сол
  • пикантен сос
  • доматен сок - 100 мл
  • вода - 160 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • лук - половин глава
  • чесън - 1 скилидка
  • сол
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 60 мл
  • чеснова майонеза
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • зехтин - 250 мл
  • сол - 1 щипка едра
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо варим картофите в подсолена вода 15-18 минути, изваждаме от водата и ги оставяме да изстинат. Стремим се да не ги разваряваме, а да останат по-твърди, защото после им предстои още една термична обработка.

Докато изстиват приготвяме соса. За него режем лука и чесъна на много дребно и пържим в нагорещеното олио без да позволяваме да загарят, след 4 минути слагаме брашното и бъркаме докато се запече и започне да ухае приятно, тогава наливаме доматения сок, бъркаме за кратко да стане на каша, слагаме двата вида пипер и сол на вкус и сипваме и водата, с която действаме по същия начин, и получаваме кашица.

Варим към 10-15 минути на слаб огън и пикантният сос е готов. Охлаждаме. През това време правим майонезата с чесън. За нея е нужен пасатор със дълбок, тънък съд, който си е прилежащ на повечето такива. В съда чукване яйцето, слагаме солта и чесъна и наливаме малко от зехтина.

Разполагаме пасатора на дъното и включваме на висока степен, без да мърдаме или отделяме главата на машинката от дъното докато не побелее сместта отдолу. Тогава започваме да наливаме на тънка струя останалия зехтин с едната ръка, а с другата бавно повдигаме пасатора нагоре, докато цялата смес побелее. Сипваме лимоновия сок и разбиваме още за кратко до майонезена смес.

Изстиналите картофи белим и режем на кубчета. Пържим ги до златисто в сгорещено олио и отцеждаме върху кухненска хартия.

Сервираме ги поляти с пикантния сос и гарнирани с чесновата майонеза.подобни рецепти тук

5 5
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Krassi11
Krassi11
10.05.2017 10:19
Това Заря е рецепта не толкова за пържени картофи,а за идея за сосове,с които да бъдат комбинирани.Дори и самите картофи не са точно и само пържени,но вие разбира се дори не сте прочели рецептата!
1
7
Krassi11
Krassi11
10.05.2017 12:13
Рецепти,които се повтарят има много в сайта,но тази определено не е от тях.Трябваше да измислите друга,по стойностна критика,защото тази не върви. ;)
1
5
zarq666@gmail.com
zarq666@gmail.com
10.05.2017 12:03
Рецепти за чеснова майонеза и пикантен сос тук има предостатъчно. Да пържени са Ви картофите, след варене 15 -18 мин.
6
1
zarq666@gmail.com
zarq666@gmail.com
09.05.2017 19:58
Ееее, нали нямаше да се пускат вече рецепти с пържени картофи?! А това какво е?
8
2

Виж всички коментари или напиши такъв