Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Бирени Мезета»Картофки с пикантен сос и чеснова майонеза

Картофки с пикантен сос и чеснова майонеза

Krasi VangelovKrasi Vangelov
Чирак
181325346
Картофки с пикантен сос и чеснова майонеза
Снимка: Krasi Vangelov
4 / 5
09/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Време е за бира и за уникални картофки с пикантен сос и майонеза"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 броя големи
  • олио - за пържене
  • сол
  • пикантен сос
  • доматен сок - 100 мл
  • вода - 160 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • лук - половин глава
  • чесън - 1 скилидка
  • сол
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 60 мл
  • чеснова майонеза
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • зехтин - 250 мл
  • сол - 1 щипка едра
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо варим картофите в подсолена вода 15-18 минути, изваждаме от водата и ги оставяме да изстинат. Стремим се да не ги разваряваме, а да останат по-твърди, защото после им предстои още една термична обработка.

Докато изстиват приготвяме соса. За него режем лука и чесъна на много дребно и пържим в нагорещеното олио без да позволяваме да загарят, след 4 минути слагаме брашното и бъркаме докато се запече и започне да ухае приятно, тогава наливаме доматения сок, бъркаме за кратко да стане на каша, слагаме двата вида пипер и сол на вкус и сипваме и водата, с която действаме по същия начин, и получаваме кашица.

Варим към 10-15 минути на слаб огън и пикантният сос е готов. Охлаждаме. През това време правим майонезата с чесън. За нея е нужен пасатор със дълбок, тънък съд, който си е прилежащ на повечето такива. В съда чукване яйцето, слагаме солта и чесъна и наливаме малко от зехтина.

Разполагаме пасатора на дъното и включваме на висока степен, без да мърдаме или отделяме главата на машинката от дъното докато не побелее сместта отдолу. Тогава започваме да наливаме на тънка струя останалия зехтин с едната ръка, а с другата бавно повдигаме пасатора нагоре, докато цялата смес побелее. Сипваме лимоновия сок и разбиваме още за кратко до майонезена смес.

Изстиналите картофи белим и режем на кубчета. Пържим ги до златисто в сгорещено олио и отцеждаме върху кухненска хартия.

Сервираме ги поляти с пикантния сос и гарнирани с чесновата майонеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
56
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Това Заря е рецепта не толкова за пържени картофи,а за идея за сосове,с които да бъдат комбинирани.Дори и самите картофи не са точно и само пържени,но вие разбира се дори не сте прочели рецептата!
10.05.2017 10:19
1
7
2
Покажи всички подкоментари
Зори
Зори
Ееее, нали нямаше да се пускат вече рецепти с пържени картофи?! А това какво е?
09.05.2017 19:58
8
2