Кюфтенца от тиквички и сирене Халуми

09/05/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач41365132101
"Уникален вкус, уникален аромат - кюфтенца за приятели "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 374
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват, почистват и настъргват на едро ренде. Поставят се в цедка над купа, посоляват се, разбъркват се. Покриват се със свежо фолио и се оставят да 1 нощ хубаво да се изцедят на стайна температура.

След тези часове се поставят в купа, прибавя се настърганото на едро ренде сиренето Халуми, наситнени пресен лук, копър, магданоз, джоджен, мента, малко сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркват се. Добавят се яйцата, брашното, бакпулвер и галетата.

Разбърква се и ако е прекалено влажна сместа се добавя и още галета. Тя трябва да е влажна, но и еластична, да не е на трохи, за да не се раздробяват кюфтенцата при пърженето им.

С лъжица за сладолед или супена се поставят в нагорещена мазнина и се пържат до хубав златист цвят. Изваждат се върху домакинска хартия да се изцедят от мазнината. Сервират се с млечен сос.

Източник: Бон Апети

Забележка: Ползвала съм оригинално сирене Халуми. Прилагам снимка на такова, защото при пърженето то се разтапя и за достоверност предпочитам да го снимам, защото и да разчупя тиквеното кюфтенце то няма да се забележи.
..............................................
Халуми е традиционно сирене от Кипър. Най-често се среща от козе или овче мляко, понякога се добавя и краве, но това е рядко, основно е козе сирене.

На снимката, която прилагам към рецептата, се вижда, че е то е твърдо и е точно като тухличка.

Когато не е топлинно обработено няма особени вкусови качества, леко соленее, но след като се приложи топлинна обработка то става изключително вкусно, меко и с много характерен свой си вкус, неповторим.

Може да се приготвя на грил тиган, да се запича във фурна, да се запържва в зехтин/масло, да се поднася като предястие, също така и към плодове.подобни рецепти тук

5 13
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

marcheva14  Мария Симеоно
Кари, здравей!
Наистина много хубави станаха, а и на снимката се вижда, колко са пухкави. Ако имаш Халуми може и да пробваш, ако нямаш ще добавиш бяло сирене и пак ще се получат. Често ходя до Гърция и винаги си купувам на количество, затова и имам Халуми, много го ползвам, то е невероятно сирене, но може би знаеш.
1
0
Карина Трендафилова
До сега не съм го опитвала, но при първа възможност ще пробвам! Със сигурност бих изпробвала кюфтенцата с бяло сирене. Поздрави и лек ден!
0
0
Карина Трендафилова
Миме, изглеждат божествено! Умирам за кюфтета от тиквички, тези сигурно са невероятни!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв