Гръцка мусака без пържене

09/05/2017
Карина Трендафиловаот Карина ТрендафиловаПомощник Готвач
"Най-вкусната мусака вече може да приготвите и сами - запишете, сгответе и се похвалете "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 936
  • Преглеждания за месеца493
  • Преглеждания за седмицата107
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните нарязваме на дълги филийки, с дебелина около 6-7 мм и накисваме за 30 минути в подсолена вода, после хубаво ги подсушаваме.

В тава, постлана с хартия за печене, ръсим от зехтина и нареждаме патладжана плътно един до друг, поливаме го със зехтин и поръсваме със сол. Печем в загрята фурна на 220 градуса до смяна на цвета - за около 15 минути.

По същия начин процедираме и с картофите - нарязани на филийки, овкусени със сол и зехтин, печем до приятен загар.

В тенджера наливаме зехтин и запържваме каймата, за да стане на трохи. Добавяме нарязания лук, подправките, доматеното пюре и виното. Готвим до извиране на соса.

За бешамела - първо, затопляме млякото, заедно със солта и индийското орехче. В купичка си разбиваме яйцата и ги отделяме на страна.

В тенджера загряваме маслото и зехтина, запържваме брашното за около 30 секунди, после добавяме при непрекъснато бъркане с тел, топлото мляко. Бъркаме до завирането на соса и махаме от котлона. При непрекъснато бъркане добавяме яйцата.

Сглобяване на мусаката:
Намазняваме тавата и започваме да редим (разделяме продуктите на половина) - ред картофи, ред патладжан и ред кайма, повтаряме го още веднъж.

Накрая поръсваме с настъргания кашкавал върху каймата и заливаме с бешамела. Печем в загрята фурна на 200 градуса с вентилатор до приятен загар - около 40 минути.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар