Печено агнешко бутче с картофи върху чесън

09/05/2017
"По аромата ще го познаете, по вкуса ще го обикнете "
Приготвяне20 мин.
Готвене135 мин.
Общо155 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 625
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

  • агнешко бутче - 1 бр.
  • масло - 70 г
  • олио - 2 с.л.
  • чесън - 4 - 5 големи глави
  • картофи - 8 бр. по - едри, пресни
  • вино - 1 ч.ч. розе
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • джоджен - 2 ч.л. изсушен
  • чесън - 2 ч.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • розмарин - 1 к.л. сух
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухите подправки (джоджена, розмарина, чесъна на прах, черния пипер, куркумата и солта) се стриват/смелят на ситно и се смесват с олиото. С получената хомогенна смес се намазва агнешкото бутче обилно от всички страни. Оставя се да престои на хладно поне за 2-3 часа, всъщност колкото повече - толкова по-добре.

В тавата, в която ще печем агнешкото бутче, се изсипва виното и водата, целите глави чесън се разрязват на половинки без да се белят и върху чесъна като на "крачета" се поставя агнешкото бутче. Върху бутчето се нарежда нарязаното на тънки ленти масло.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор по 15 минути от всяка страна (т.е. след първите 15 минути внимателно го обръщате и печете още 15 минути и от другата страна), след което печенето продължава още 1 час и 45 минути на 180 градуса.

Около час преди да извадите агнешкото добавете в тавата и пресните картофи - цели, добре измити без да се белят.

Периодично по време на печенето агнешкото бутче се облива с помощта на голяма лъжица със образувалия се сос, а при необходимост се долива допълнително по още една чаена чаша вода и чаша вино розе.

Ястието се поднася горещо, нарязано на порционни парчета, гарнирано с нарязаните на дълго картофи и половинки от вкусния печен чесън.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар