Печено агнешко бутче с картофи върху чесън

09/05/2017
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comГотвач261911036
"По аромата ще го познаете, по вкуса ще го обикнете "
Приготвяне20 мин.
Готвене135 мин.
Общо155 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо872
  • Преглеждания за месеца46
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухите подправки (джоджена, розмарина, чесъна на прах, черния пипер, куркумата и солта) се стриват/смелят на ситно и се смесват с олиото. С получената хомогенна смес се намазва агнешкото бутче обилно от всички страни. Оставя се да престои на хладно поне за 2-3 часа, всъщност колкото повече - толкова по-добре.

В тавата, в която ще печем агнешкото бутче, се изсипва виното и водата, целите глави чесън се разрязват на половинки без да се белят и върху чесъна като на "крачета" се поставя агнешкото бутче. Върху бутчето се нарежда нарязаното на тънки ленти масло.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор по 15 минути от всяка страна (т.е. след първите 15 минути внимателно го обръщате и печете още 15 минути и от другата страна), след което печенето продължава още 1 час и 45 минути на 180 градуса.

Около час преди да извадите агнешкото добавете в тавата и пресните картофи - цели, добре измити без да се белят.

Периодично по време на печенето агнешкото бутче се облива с помощта на голяма лъжица със образувалия се сос, а при необходимост се долива допълнително по още една чаена чаша вода и чаша вино розе.

Ястието се поднася горещо, нарязано на порционни парчета, гарнирано с нарязаните на дълго картофи и половинки от вкусния печен чесън.подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар