Агнешко с тиквички, ориз и моркови на фурна

09/05/2017
"Цветно, ароматно и много вкусно агнешко - радост за очите и за стомаха "
Приготвяне15 мин.
Готвене110 мин.
Общо125 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо466
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • агнешка плешка - около 1. 5 кг
  • лук - 2 по - едри глави
  • моркови - 4 бр.
  • тиквички - 4 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 70 г
  • ориз - 2 ч.ч.
  • чесън - 1 глава стар
  • сол - 1 с.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • куркума - 1/2 к.л.
  • розмарин - 1 стрък
  • домати - 1 буркан нарязани, стерилизирани
  • магданоз - 1/2 връзка
  • за декориране
  • чери домати - 250 г
  • пресен лук - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешкото се почиства от ципите и се нарязва на порции. Слага се в тенджера под налягане в леко подсолена вода, колкото да го облее хубаво, добавя се розмаринът и се вари около 40-50 минути. Месото се изважда в тавичка, а бульонът се прецежда и запазва.

Лукът, тиквичките и морковите се обелват, почистват и нарязват на кубчета (като за мусака). Прехвърлят се в тавичката при месото. Оризът се измива и прецежда от водата, и се изсипва в тавата.

Добавят се 5 чаени чаши горещ бульон, подправките (сол на вкус, черен пипер, куркумата и джоджена), всичко се разбърква много дабре, подравнява се с лъжица, накрая се разпределя маслото, залива се с олиото и се пече в предварително загрята фурна около 1 час на 180 градуса.

От време на време се разбърква с лъжицата и подравнява отново. Чесънът се обелва и нарязва на ситно, магданозът се наситнява също и се смесват с консервираните домати.

След като ястието е почти готово, тавичката се изважда, поръсва се с доматената смес и се връща във фурната за около 10 минути. Ястието се поднася горещо, декорирано с кръгчета пресен лук и цели или нарязани на четвъртинки чери домати.подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар