Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Зеленчуков хляб

Зеленчуков хляб

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Зеленчуков хляб
Снимка: Христилияна Димитрова
2 / 6
10/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Денят ви ще бъде по-ароматен, а всяко ястие по-вкусно с този невероятен зеленчуков хляб"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакетче суха
  • вода - 300 мл
  • царевица - 100 г от консерва
  • грах - 150 г от консерва
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • чубрица - 1 1/2 с.л.
  • риган - 1 1/2 с.л.
  • пълнозърнесто брашно - 300 г
  • лимец - 550 г двузърнест
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Царевицата и грахът се пасират до получаването на еднородна смес. В дълбока купа се изсипва хладката вода. Към нея се прибавя мая, захарта и водата. Бърка се, за да се разтвори маята.

След това към тази смес се прибавят и пасираните царевица и грах. Прибавя се също така и зехтина. След това чубрицата и ригана. След което постепенно се прибавят и двата вида брашно. Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се оставя завито на топло за около 30 минути. След като втаса тестото се оформя на хляб и се слага в тава, която е застлана с хартия за печене. С остър нож се правят няколко разреза върху оформения хляб.

Готовият зеленчуков хляб се оставя се да втаса втори път за около 20-30 минути. След това се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 40 минути.

След като зеленчуковият хляб е готов се изважда от фурната и се поръсва леко с вода. Завива се с кърпа и се оставя за около 10-тина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: